HOE KOMEN JULLIE AAN DEZE SLOEP?

Eindelijk had Jannie als rechtgeaarde Friezin Weynand weten te overtuigen dat varen een ultieme vrijetijdsbesteding is. Weynand die meer van snelle auto’s houdt was niet meteen overtuigd. Jannie had op het water haar ogen goed de kost gegeven en was gevallen voor een mooie ranke sloep, met de naam Seafury. Via internet kwamen zij er achter dat deze boot in Katwijk werd gebouwd. Na liters koffie bij Dennis, Yvonne en Mike, en de vele enthousiaste verhalen van hen, het gevoel dat jij als klant telt, waar veel tijd, geduld en energie in werd gestoken besloten zij een Seafury aan te schaffen.

WAAROM JUIST DEZE SEAFURY?

We wilden een boot die aan al onze wensen voldeed, oogstrelend, snel en van alle gemakken voorzien. Gelukkig wist Dennis aan al onze eisen te voldoen, van verwarming, tot water, een toilet, en verlichting tot een boeg en een hekschroef. Jawel een unicum en trendsettend! Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan. En… de sloep moest natuurlijk in een moderne zwart wit uitvoering.

WAT IS JULLIE GESCHIEDENIS MET WATERSPORT?

Jannie is in Friesland geboren en getogen en kwam al jong met de watersport in aanraking. Wel moest Weynand overtuigd worden van de enorme vrijheid en ontspanning die de watersport met zich meebrengt in plaats van in snelle bolides rond te rijden. Dat vergde enige overreding, maar inmiddels is hij net als Jannie gegrepen door deze ultieme vrijetijdsbesteding.

WAT BETEKENT DE NAAM VAN JULLIE SLOEP?

Jazeker, hoewel wij in het westen wonen, wilden wij duidelijk naar voren laten komen dat de vaste schipper aan boord Friese roots heeft. De boot moest dus ook een Friese naam krijgen. Aangezien dit onze tweede boot is, werd de naam ‘Twadde’ Fries voor tweede.

WAT MAAKT JULLIE VAARGEBIED BIJZONDER?

De Kagerplassen doen ons denken aan de vele meren in Friesland, het geeft Jannie een thuisgevoel en voor Weynand een typisch Hollands gevoel, met de koeien, de molens, en de blauwe luchten. Een super gebied met vele mogelijkheden zowel om te varen maar ook om voor anker te gaan.

WAT VINDEN JULLIE HET LEUKSTE AAN VAREN?

De vrijheid op het water, een totale ontspanning na hard werken, en de vriendelijkheid en onderlinge verbondenheid tussen alle watersporters.

‘Een typisch hollands gevoel’

KUNNEN JULLIE EEN ANEKDOTE VERTELLEN?

‘Dat varen door de Amsterdamse grachten van een andere orde is dan de mooie en weidse Kagerplassen werd ons op een heerlijke zomerdag pijnlijk duidelijk. Terwijl we ontspannen aan het varen waren, kwamen plots diverse gehaaste rondvaartboten als donderwolken aan een zonnige hemel te voorschijn. Zonder enige compassie voor de pleziervaart, en al helemaal geen oog voor de vele waterfietsers, voeren zij met meer dan de maximaal toegestane snelheid op ons af. Er restte ons, vanwege de krappe gracht, niets anders dan een schuilplaats te vinden en snel te vluchten voor het dreigende gevaar. Overboord springen was geen optie. Een geweldige treurwilg aan de oever bracht uitkomst. Nadat alle rondvaartboten verdwenen waren en de waterfietsers hun weg weer hadden gevonden, konden wij ook onze weg weer vervolgen, zij het met een halve boom in de boot… het leek wel herfst!’

WAAROM VAREN JULLIE ZONDER VLAG?

Jannie vindt een vlag op een sloep niet mooi, vergelijk het met fenders die tijdens het varen buiten boord blijven hangen. Haar eerste daad nadat de boot in gebruik was genomen was dan ook de vlag er af halen onder de mededeling: deze komt er pas weer op als de boot verkocht wordt… en dat kon nog wel eens heel lang gaan duren.