Page 44 - De Sloep Heeft Toekomst
P. 44
Serie interviews met beursmanagers uit de watersport over de ‘Toekomst van de sloep’.
HEEFT DE ECONOMISCHE CRISIS VAN 2008 INVLOED GEHAD OP DE HISWA TE WATER?
De markt is gekrompen sinds 2008 dus dat is ook zicht- baar geweest op de HISWA te water. Wij zien echter sinds een aantal jaar weer een stabiele lijn en op som- mige gebieden een voorzichtige groei.
WELKE BOTEN KRIJGEN DE MEESTE AANDACHT OP DE HISWA?
Op de HISWA te water tref je een zo compleet moge- lijk aanbod van boten aan, van het kleine tot het grote segment. Van sloepen, zeilboten tot motorboten. Daarbij ligt de focus dit jaar op het complete aanbod van de Nederlandse jachtbouw.
HOE ZIET DE LEEFTIJDSGROEP ERUIT
VAN DE HISWA?
De gemiddelde bezoeker van de HISWA te water is 40+ , dit is ook gelijk de meest kapitaal krachtige doel- groep. Het neemt niet weg dat wij ook aandacht beste- den aan de jongere bezoeker en het enthousiasmeren van de jongere doelgroep voor de watersport.
HOE ZIT HET MET DE VERGRIJZING?
De vergrijzing is niet iets waar we omheen kunnen, dit is ook de groep die de tijd en budget heeft. Dus zij zijn zeker onderdeel van onze marketing campagne.
‘DELEN
PAST PRECIES IN HET TIJDSBEELD’
HOE STAAN DE MENSEN TEGENOVER DELEN?
Ik denk dat het een goed initiatief is, zeker omdat het voor meer mensen mogelijk maakt om te kunnen ge- nieten op het water. Delen is voor een bepaalde groep minder geschikt i.v.m. de (emotionele) waarde, maar voor de avonturiers en mensen die met vrienden of familie hun eigendom willen delen is het zeer geschikt.
IS DELEN EEN BEDREIGING OF JUIST EEN AANVULLING?
Ik zie het als een aanvulling, een laagdrempelige manier om mensen te introduceren in de watersport. Het past precies in het tijdsbeeld dat mensen hun tijd anders indelen en liever niet het ‘gedoe’ van een boot willen hebben.
WAAR ZITTEN GROEIMOGELIJKHEDEN
IN DE WATERSPORT?
Ik zie dat er mogelijkheden zijn voor nieuwe vormen van watersport waarvoor we onze ogen niet moeten slui- ten. Denk aan verhuur, vanuit verhuur kunnen nieuwe watersporters worden geënthousiasmeerd voor de aan- koop van een schip. Daarnaast moet de watersportwe- reld zelf ook veranderen. Mensen delen hun tijd anders in. Bootbezit delen is een voorbeeld van een groeimo- gelijkheid. De watersportwereld moet niet wachten op nieuwe aanwas maar zelf handen ineen slaan. |
MICHELLE JONKER
Michelle Jonker is Project Manager HISWA te water, zij
is verantwoordelijk voor de organisatie (operationeel, commercieel & nancieel). HISWA te water is een jaarlijks terugkerend publieksevenement, de beurs wordt elk jaar bezocht door zo’n 30.000 watersporters.
44 | DE SLOEP HEEFT TOEKOMST 2016