José en Catrien zijn sloepvaarders uit Gent in België. Zij varen er graag op uit in de omgeving van Gent uiteraard maar zijn ook dol op de mooie vaargebieden in Nederland. Soms pakken ze een mooi vakantiepark met sloep voor de deur en soms nemen ze hun eigen sloep mee. Deze keer beschrijven zij hun vakantie in Friesland.

MID-WEEKJE FRIESLAND

Midden september, na een stralend weekend met twee vaardagen in Gent, zijn wij op maandagochtend vertrokken naar Eernewoude in Friesland, maar de goede weergoden zijn ons niet onmiddellijk gevolgd.

Onze eindbestemming is een bungalowpark gelegen in het plaatsje Eernewoude, een prachtig ingericht park waar elke bungalow aan het water ligt. Wij werden zeer hartelijk ontvangen, er lag een infopakket klaar evenals een vaarpakket voor de bijhorende sloep en in de bungalow een verassingspakket voor onze hond. Nog maar net in de zeer comfortabele zespersoons bungalow aangekomen of de verantwoordelijke van de sloepverhuur kwam de sloep toewijzen en uitleg geven. Even later kwamen ook de andere familieleden aan.

Bij nazicht van de weerberichten zou het pas donderdag aangenaam vaarweer zijn. Maar gelukkig is er meer te zien in Friesland. ’s Avonds tijdens het restaurantbezoek werden de plannen gemaakt voor de komende dagen op basis van het voorspelde weer.

SNEEK

De volgende dag, na een stevig ontbijt, met onder andere Fries suikerbrood, beginnen wij de dag met een bezoek aan Sneek met zijn beroemde waterpoort. Zelfs met een stevige bries en af en toe een fikse bui is Sneek een prachtige stad dooraderd met water. Tijdens de wandeling kom je verrassende zaken tegen, van de prachtig gerestaureerde stalen ophaalbrug tot een opgehangen fiets die als uithangbord dient.

Sneek is een prachtige stad dooraderd met water

STAVOREN

Van Sneek ging het richting Stavoren, ondertussen was de nattigheid geruild voor een zeer stevige wind. Stavoren ademt toch nog altijd de sfeer uit van een zeehaven, zeker onder deze winderige omstandigheden. Heel mooi maar tegelijk een beetje triest is het verhaal van ‘De vrouwe van Stavoren’. De dame staat vereeuwigd in een bronzen beeld uitkijkend over de haven. Als laatste stop voor de dag kozen we Hindeloopen. Typisch voor Hindeloopen is de traditionele klederdracht waarbij gebruik gemaakt wordt van specifieke stoffen. Hindelopen is een prachtig havenstadje achter een dijk met de magistrale kerktoren als herkenningspunt.

Eindelijk verdwijnen de wolken en valt de wind, de sloep wenkt!

LEEUWARDEN

Het weer bleef grillig en dus besloten wij om de woensdag Leeuwarden te bezoeken. Tijdens een uitgebreide stadswandeling door en rond het centrum kom je langs de Waag en de Scheve Toren, ook het park langs de vestinggracht is de wandeling waard. Op de vestinggracht is de pleziervaart alom vertegenwoordigd, van moderne jachten tot historische platbodems. Catrien is een quiltster en is er nu niet toevallig een quilttentoonstelling in het ‘t andere Museum’ met de titel van Oldtimer tot Kant. Ook zonder de quilts is dit een tof museum met een prachtige privécollectie oldtimers. Eindelijk verdwijnen de wolken en valt de wind, de sloep wenkt!

Zowel Leeuwarden als Sneek zijn bereikbaar met een sloep vanuit Eernewoude, als het weer meezit!

EERNEWOUDE

Terug bij de bungalow even de sloep in om de nabije buurt te verkennen voor het avondeten. Bij het uitvaren van het bungalowpark voeren wij al snel voorbij het beeld van de schaatsers, met drie winnaars van de natuurijs klassieker de ‘100 fan Earnewald’ achter elkaar aan schaatsend. Iets verderop aan de kant van het dorp Eernewoude treft men het beeld van de Otter. Dit laatste beeld staat er nadat in1989 de laatste Otter was doodgereden, en er in 2011 opnieuw meerdere otters uitgezet zijn in Nationaal Park De Alde Feanen. Deze eerste korte vaartocht was prachtig in de avondzon en veelbelovend voor de tocht voorzien voor de volgende dag.

Dit gebied straalt een ongelofelijke rust uit

ALDE FAENEN

Donderdagmorgen, stralende hemel en een zachte bries, dus gaan met die sloep. Op een van de vaarkaarten staat een rondje Alde Faenen uitgestippeld en dit lijkt ons een mooi begin. Vanuit de plas Iit Wiid namen wij langs stuurboord het Sydsdjip om via de Lange Sloot het Prinses Margrietkanaal over te steken en een kijkje te nemen in Warten. Voor de sluis in Warten maakten wij rechtsomkeert om terug het Nationaal Park in te varen. Via de Naere Saiter kwamen wij langs een indrukwekkend monument ter nagedachtenis van een in 1942 neergestorte Lancaster bommenwerper en zijn bemanning. Verder straalt dit gebied een ongelofelijke rust uit.

GROU

Bij het uiterste westelijke punt van het park gekomen, genaamd Swette de Burd, besloten wij door te varen naar Grou. Via de Sitebuorster Le en Wide Le kwamen wij op de Pikmar. Deze plek leek vanuit een sloep nogal onoverzichtelijk met grote vrachtschepen tussen de plezierjachten en zeilboten, dus even aan stuurboord wal houden en de kaart raadplegen en betonning opzoeken. Zodra dit duidelijk was konden wij voorzichtig de hoofdvaarweg oversteken naar Grou en even aanleggen voor een kop thee met taart. Na deze versnapering en een kort bezoek aan Grou weer terug naar Eernewoude door het prachtige natuurlandschap.

TERUG NAAR GENT

De vrijdag werd de terugtocht aanvaard onder een miezerig wolkendek, maar niet zonder eerst een bezoek te brengen aan Harlingen. Spijtig van het grijze koude weer want Harlingen is een prachtig havenstadje om te wandelen, en boten te zien in de diverse havenkommen. Het koude weer dreef ons snel naar de wagen en via de afsluitdijk ging het naar onze thuisstad Gent. Onderweg toch nog even gestopt in Volendam waar de zon volop scheen en het zo’n 10 graden warmer was. Friesland heeft ons bekoord, wij plannen het nog eens te bezoeken, hopelijk in betere weersomstandigheden.

Stralende hemel en een zachte bries, dus gaan met die sloep