Petra is een ‘vakantieparkenfan’. En dan vooral aan het water met een sloep aan de steiger. Friesland is bij uitstek haar vakantieland. De Friese Meren leveren een gevarieerd waterlandschap dus hier kan Petra haar hart ophalen. Zij logeert samen met een vriendin een weekend in Recreatiepark Tusken de Marren in Akkrum en laat ons meegenieten.

GOEDE VIBRATIES

Als ik mijn huis uitstap met mijn logeertas, koeltas, fototas en boodschappentas lijkt het net of ik een paar maanden op reis ga… Dat is altijd zo maf, een weekend of een maand, het maakt kennelijk niet uit qua volume tassen. Ik stap in de auto zoek op Spotify The Beach Boys en zet heel hard Good Vibrations aan en haal mijn vriendin op. Zo, de vakantiesfeer zit er al goed in. Friesland lijkt altijd een eeuw rijden als je uit het westen komt. En dat vind ik alleen maar een voordeel. Zo lijkt het net of je naar een ander land rijdt. Nou is Friesland in mijn ogen echt wel een soort ‘ander land’. Het Fries is voor mij ook al niet te volgen maar klinkt heerlijk exotisch.

Echt een stoer ding, die sloep

VERSCHOLEN

Als we Akkrum binnenrijden lijkt het of Tusken de Marren zich een beetje probeert te verstoppen. Je moet echt op de kleine aanwijzingsbordjes letten anders rijd je zo de inrit voorbij. Het weggetje naar de receptie is zo smal dat ik blij ben geen verkeer tegen te komen. Ik hou van water maar niet samen met mijn auto. Bij de receptie krijgen we een hartelijk welkom. We hebben er een sloep voor het huis aan de steiger bij gehuurd. En wat voor een…! Een mooie sloep met hout betimmerde binnenkant, die lekker ruim is en veel zitcomfort heeft. Echt een stoer ding.

Hier maken we wel de blits mee ‘tusken de marren’

(Fries voor ‘tussen de meren’).

VAKANTIE

We hebben een volledig energieneutrale bungalow geboekt. Ik ben helemaal geen milieufreak, maar als het kan, wil ik toch wel duurzaam omgaan met onze planeet. Fantastisch dat dit hier kan. We voelen ons gelijk thuis, want de bungalow is smaakvol ingericht. Eerst vullen we de koelkast met spullen uit de koeltas. Je kunt de witte wijn maar beter koud hebben staan toch? De bedden zijn al opgemaakt.

GEEN STRAF

De zon schijnt uitbundig, ik kijk mijn vriendin aan, wijs naar de sloep, en zeg: zullen we? Er verschijnt een grote grijns op haar gezicht. Ze loopt naar de koelkast en daar verdwijnt de fles wijn alweer in de koeltas. Camera mee en gaan met die banaan. We varen het park uit de ‘Meine Sleat’ op. Linksaf richting het dorp Akkrum. Vriendelijke brugwachters draaien geduldig de bruggen voor ons open. De terrasjes zien er verleidelijk uit maar wij blijven lekker op ons sloepje. Zo komen we het weekend wel door.

BEKOORLIJK

De volgende dag varen we naar Terherne, een klein tochtje, maar wel een verrassend leuke. Heel afwisselend met bredere sloten en kleine meertjes. Terherne is ook al zo lieflijk en geeft een echt Friese aanblik. We overwegen om naar Grou door te varen maar zien dat we dat qua tijd niet meer gaan halen. Je kunt vanuit Akkrum zo veel kanten op. Volgende keer maar een hele week boeken? zegt mijn vriendin. En nu verschijnt op mijn gezicht een grote grijns.