Twee jaar geleden zat onze hoofdredacteur in de wachtkamer bij de tandarts en bladerde door een paar tijdschriften. Daar stuitte zij op een artikel over een leuke vrouw die werd geïnterviewd en daarin vertelde dat ze een sloep had. De belangstelling was gelijk gewekt. Het bleek de eigenaar te zijn van het favoriete kledingmerk van deze hoofdredacteur. Hoe toevallig. Thuisgekomen bedacht zij hoe leuk het zou zijn om haar te interviewen op haar eigen sloep. De stoute schoenen aangetrokken en met SLOEP! onder de arm aangebeld bij het hoofdkantoor in Amsterdam. Allerhartelijkst ontvangen en ze vonden het daar ook een ontzettend leuk idee. In deze Aan het roer met… vertelt Myon Veenendaal, eigenaar van het kledingmerk 10DAYS, over haar sloepbeleving.

STOER

Vóór deze sloep had ik een klein Italiaans houten sloepje. Toen mijn relatie uitging, de sloep was van ons samen, wilde ik zeker wel blijven varen. Omdat de houten sloep veel onderhoud nodig had zocht ik nu naar een polyester sloep. Minder gevoelig voor onderhoud. Deze sloep vond ik daarnaast ook mooi stoer en heel overzichtelijk.

OORSPRONG

Toen ik begin twintig was ben ik in Friesland terechtgekomen. Ik woonde zelf in het midden van het land en kreeg een relatie met iemand die daar woonde. Toen ben ik al verslaafd geraakt aan het water. Op het water zijn, aan het water zijn, bij het water zijn, alles wat met water te maken heeft.

GROTE TUIN

Waarom een sloep? Ik woon op dit moment in Amsterdam en dan is een sloep wel een heel mooie verlenging van je tuin. Heerlijk met vrienden varen door Amsterdam. Dat vind ik het leukste van de sloep. Amsterdam is een centrale plek om lekker naar buiten te varen maar door de stad varen is ook fantastisch. Voor iedereen die zowel buiten de stad woont als daarbinnen. Amsterdam is anders vanaf het water. Al ben je al honderd keer door de Keizersgracht gevaren het blijft elke keer weer leuk.

10

Mijn sloep heet 10DAYS. Mijn kledingbedrijf heet ook zo. Ik zie de sloep ook wel als een marketingtool. Het is natuurlijk reclame op je boot. Als mensen nieuwsgierig zijn dan gaan ze googlen en komen ze bij ons op de website.
De 1 en 0 van 10DAYS staan voor een nieuw begin en de eerste 10DAYS van je leven zijn belangrijk voor het vormen van je identiteit. Omdat wij een sterk DNA en identiteitsgevoel hebben, past deze naam perfect bij wat we doen en waar we voor staan! Wees je zelf en blijf bij jezelf. Dat is de kracht van uniek zijn. Want ieder mens is uniek!

HOND AAN BOORD

Mijn honden gaan altijd mee aan boord. Dat vinden ze geweldig. Ze genieten volop. Drentelen de hele tijd heen en weer van voor naar achter. Ik ben gek op honden. Ik heb wel eens zes teckels aan boord gehad toen ik met vrienden voer die ook teckels hadden. Dan ben je wel een bezienswaardigheid.

GELUK

Leukste aan varen is de wind door je haren. De gezelligheid aan boord met vrienden vind ik ook heel erg fijn. Het is toch anders als je aan boord bent van je sloep op het water dan wanneer je aan de keukentafel zit. Het varen geeft een onbeschrijflijk gevoel van vrijheid. Ik vind vrijheid sowieso heel belangrijk in wat je ook doet. Als je op het water bent dan lijkt er een soort gelukshormoon vrij te komen. De ruimte om je heen, los van de drukte, los van werk en dat is wat water en wind met je doet.

‘SAIL was fantastisch. Varen tussen de tallships is een belevenis op zich. Het is genieten van de grote boten en ook van de kleine. Het is gezellig, de sfeer is top. Idioot druk natuurlijk maar sensationeel. Ik had wel mijn boegschroef nodig hoor. Er was een moment dat hij het niet deed en toen vlogen we alle kanten op.’