CULTUUR

Ja, je gelooft het niet maar ik heb twee vriendinnen die allebei Carla heten. Met beiden ga ik regelmatig een weekend op stap. Deze keer ga ik met een van ‘mijn’ Carla’s een weekend naar Eernewoude. Friesland heeft voor mij altijd iets magisch. Alleen al de taal natuurlijk, maar ook dat prachtige weidse landschap. Bovendien is Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa. Wij zijn echte cultuurliefhebbers.

IDEAAL VOOR SLOEPEN

We puzzelen samen een mooi programma uit en daar zit een bezoek aan Leeuwarden bij. Hoe leuk is het om dat per sloep te doen? We logeren in een bungalow die zo luxe is dat er ook een sloep aan de steiger ligt. We willen een combinatie van natuur en cultuur. Daarom varen we eerst een stuk door Nationaal park De Alde Faenen, een weergaloos natuurgebied, ideaal voor sloepen.

KENMERKEND

Het is een van de twintig nationale parken in Nederland. Ruim 2.000 hectare groot laagveenmoeras met wel 450 soorten planten en meer dan 100 soorten broedende vogels. Het landschap bestaat uit petgaten, rietlanden, ruigten, struwelen en moerasbossen. De eerste recreanten ontdekten dit stukje Friesland omstreeks 1915. Rietsnijden en vissen zijn karakteristieke activiteiten in het gebied.

EEN TUMULTUEUS LEVEN

In Leeuwarden leggen we aan en kijken naar het spannende verhaal van de wereldberoemde Leeuwarder Mata Hari. In deze prachtige expositie in het Fries Museum ontdek je alles van haar bijzondere, bewogen leven. Op uitgebreide wijze word je meegenomen in de mythe van het Friese meisje dat haar leven eindigde als vermaarde spionne.

‘We hebben nog een heerlijk weekend in Bungalowpark It Wiid waar we aan het einde van onze rozige vaardag de jacuzzi induiken. Er staat een glaasje wijn op de rand en we luisteren naar de vogels als de avond valt. Genieten pur sang.

Genietsje yn Fryslân’