BLOEIENDE BOLLENVELDEN

Vrijdag 20 april, een prachtige lentedag. We weten dat, eindelijk, de bollenvelden rondom de internationale bloembollententoonstelling Keukenhof in Lisse, volop in bloei staan. Tijd om deze, inmiddels wereldberoemde, gebeurtenis vanaf de sloep te bekijken! Alma Haytink beschrijft een prachtige dag.

BOLLENSTREEK EN DE KEUKENHOF

We vertrekken al vroeg vanaf de Kaag over de Ringvaart richting Hillegom.
Als we de brug over de N207 richting Lisse naderen, zien we de woorden van de nieuwslezer bevestigd: het verkeer is één lange file en nu moet de brug ook nog eens open om ons door te laten! We hebben geluk dat er een vrachtschip achter ons vaart: de brugwachter opent vrijwel direct de brug voor ons.
Vlak voor de brug bij Hillegom varen we linksaf de haven van Hillegom in. Net voordat we vanuit de haven de Hillegommerbeek invaren zien we rechts aan de rand van de Hoftuin van het Gemeentehuis de zojuist aangelegde passantenhaven.
Voor diegene die het dorp niet kennen: leg aan, Hillegom is een leuke plek om bijvoorbeeld lekker koffie te gaan drinken in Grand café Villa Flora, te lunchen bij BKO (Boter, Kaas en Olijven) op het hoekje van de haven of een (eigengemaakt) ijsje te halen bij chocolatier Pierre in de Hoofdstraat.

HET HILLEGOMSE BRUGGETJE

Wij varen verder op weg naar een nieuw avontuur: het houten bruggetje over de Hillegommer- of Oude Beek, moeten we zelf open- en dus ook weer dichtdoen. Het bruggetje is met verschillende sloten vergrendeld. Gelukkig hebben we gelezen dat de sleutel opgehaald kan worden bij o.a. de familie van Thiel, die naast de brug woont, op de Oude Toren nr. 4 (informatie: sloepenkaart Haarlem ). Gelukkig is mevrouw Van Thiel thuis en kunnen we aan de slag: brug open, brug dicht, sleutel door de brievenbus en weer door… Leuk om te doen!

VERDER DOOR DE WILHELMINASLOOT

Jammer genoeg zijn op de aangrenzende velden geen bollen gepland, dus nog geen bloeiende narcis, tulp of hyacint te bekennen.
Onder de brug door bij de Derde Loosterweg op weg naar de volgende brug. Goede stuurmanskunst leidt ons onder de zeer smalle spoorbrug door waarna we meteen linksaf slaan. En dan krijgen we de eerste kleurrijke velden te zien! Ongekend uniek en bijzonder.

WE VAREN TERUG RICHTING LISSE

Iets voor de oude Zandsloot/Lisserbeek, een directe verbinding met de Ringvaart én verboden voor gemotoriseerde vaartuigen, zien wij een sloep de sloot/beek invaren. We kijken elkaar aan en besluiten zonder woorden onze mede-burgerlijk-ongehoorzamen te volgen. Heel voorzichtig varen we langs het Keukenhofbos, onder de brug van de Loosterweg Noord door en ja, langs de oostzijde van de bloemententoonstelling Keukenhof! We hebben een paar heel mooie doorkijkjes in het park zelf.
We krijgen nog een paar prachtige velden met bloeiende gele, rode en lila tulpen te zien. We zwaaien lief naar een Japanner die ons filmt met deze kleurenpracht van de bollenstreek op de achtergrond.

Vlak voor Voorhout zien we opeens een prachtig gerestaureerde molen staan, gedateerd 1654. Google leert ons dat dit de Hoogeveense (windwater)molen is in de gemeente Noordwijkerhout. In 1657 is men begonnen met het aanleggen van de Leidsevaart tussen Haarlem en Leiden en is de molen op zijn oorspronkelijke plaats blijven staan. Het uitgraven van de Leidsevaart (toen nog de Leidsetrekvaart genoemd) werd binnen acht maanden met uitsluitend man- en paardenkracht gerealiseerd! Het was de aansluiting op de in 1632 uitgegraven Haarlemmertrekvaart, de vaarverbinding tussen Haarlem en Amsterdam. Zowel het traject Amsterdam-Haarlem als het traject Haarlem-Leiden kende een halte gelegen op de helft van de reis; beide (nog steeds) genaamd Halfweg.

Het is bijzonder te weten dat wij tot op heden gebruikmaken van wat mensen bijna vierhonderd jaar geleden handmatig hebben aangelegd.