HET KLIKTE

We hadden net onze vorige sloep verkocht. Ik kwam terug uit China van een zakelijke trip toen Ria mij eraan herinnerde dat de volgende dag de laatste dag van de HISWA was. Op naar de HISWA dus en in gesprek geraakt met Jan Stoop van Enkhuizensloep. Het klikte gewoon tussen ons. Een week later proefgevaren en de knoop doorgehakt om een Enkhuizentender 630 te laten bouwen.

EIGEN INBRENG

De mooie lijn, vaargedrag en het feit dat we onze eigen wensen in konden brengen die tijdens de bouw gerealiseerd werden, was de reden dat we kozen voor deze tender. Voor ons was ook belangrijk dat wij hem zelf nog kunnen ‘traileren’. Dan kunnen we mooie uitstapjes maken naar een ander vaargebied of mooie ‘stedentrips’ maken. De grachtjes in Utrecht zijn een aanrader.

IN GOEDE GEZONDHEID

Wij zijn eigenlijk platbodemvaarders. We hebben ruim 10 jaar een Schokker gehad die ik geheel gerestaureerd heb. Helaas is het een aantal jaren slecht gegaan met de gezondheid van Ria waardoor er weinig van zeilen kwam en we de Schokker meer als motorboot gingen gebruiken. Uiteindelijk hebben we ‘m verkocht en we trekken er nu op uit met de camper. Dit bevalt goed, maar het water bleef trekken en zo besloten we toch weer een bootje te kopen. We vonden het zo leuk dat we nu voor het eerst een boot hebben laten bouwen en met de gezondheid van Ria is het helemaal goed gekomen.

ZOMAAR EEN LEUKE NAAM

Capibara is de naam; dit betekent Waterzwijn, een groot knaagdier dat zesenzestig kilo zwaar kan worden en leeft aan de waterkanten in Zuid-Amerika. We vonden het gewoon een leuke naam.

SCHOON WATER

Wij varen meestal op de randmeren. Leuke eilandjes en tripjes naar Harderwijk of Spakenburg maken het aantrekkelijk om op de randmeren te varen. Het water is schoon, dus zwemmen we ook graag in de zomer. Ria houdt meer van slootjes en vaartjes. Zij kan daar echt van genieten.

ZONDER VAARBEWIJS

Gezinsleden hebben niet direct inbreng gehad in de keuze, maar we hebben wel rekening gehouden met onze, volwassen, kinderen. De motorisering is zo gekozen dat er geen vaarbewijs nodig is. Zelf heb ik die wel, maar wij wilden graag dat alle kinderen met de tender eropuit kunnen trekken zonder hen ‘te dwingen’ een vaarbewijs te halen.

HET ALLERLEUKSTE AAN VAREN?

Je bent gelijk in een andere wereld. Voor ons dé manier om te ontspannen en te genieten.

‘Alle kinderen moeten er ook mee op uit kunnen trekken’

‘Onze Schokker heette “Bolle Gijs”, een mooie passende naam voor een platbodem met fraaie ronde vormen. Als ik, Gijsbert, aan het roer stond dan riepen de mensen ons wel een na “Leuke naam, valt wel mee hoor!”. Valt nu misschien iets minder mee dan toen J.’