Wat ligt er bij jou in je kuip?

Voor vloeren in sloepen en tenders worden verschillende soorten materialen gebruikt in de kuip en op het dek. Elk materiaal heeft zijn specifieke eigenschappen. Een aantal punten moet je in de gaten houden bij aanschaf, zoals de prijs van het materiaal en of je de vloer zelf kunt leggen of er een vakman bij nodig hebt. Niet ieder materiaal is geschikt voor gebruik in de kuip, op het dek of op het zwemplateau. En hoe zit het met het onderhoud? We hebben het op een rijtje gezet.

Heb je vragen aan onze expert?
Mail naar redactie@daemesenheeren.nl

Prijsindicatie: 100-400 euro per vierkante meter.

 • Teak deklatten(1): diverse maten en afmetingen, ruw, geschaafd, met en zonder sponning
 • Teak Massief: kant en klare gerubberde panelen in standaardmaten of op maat gemaakt

Vakmanschap nodig voor montage. Teak vergrijst. Als je dat niet wilt moet je het oliën of een sealer aanbrengen. Teak massief is te schuren, mocht dat na loop van tijd nodig zijn.

Onderhoud: vereist speciale teakreinigers die het teak voeden en de kit niet aantasten. Geen hoge druk gebruiken.

Prijsindicatie: 100-500 euro per vierkante meter.

 • Stroken
 • Panelen op maat gemaakt

In plaats van een massief teakdek worden diverse PVC varianten aangeboden. Vakmanschap nodig voor montage. Heeft minder onderhoud nodig dan teak, want je hoeft het alleen schoon te houden. Kan meer hebben dan teak bij intensief gebruik.

Onderhoud: hoge druk kan worden gebruikt.

Prijsindicatie: 100-500 euro per vierkante meter.

 • Teak gefineerde platen met een houten lichte of donker bies; wordt alleen binnen gebruikt
 • Teak gefineerde platen met een rubberen bies, gebruikt voor zowel binnen als buiten

Vakmanschap nodig voor montage. De platen met rubber bies vergrijzen bij buitengebruik. Bij slijtage zijn de
platen nauwelijks tot niet te schuren. Verkrijgbaar in verschillende dikten. Topfineer vanaf 0.6 mm.

Onderhoud: voor buitengebruik zijn speciale teakreinigers vereist die het teak voeden en de kit niet aantasten. Geen hoge druk gebruiken.

Prijsindicatie: 300-350 euro per vierkante meter.

 • Stick-it, permanente lijmlaag
 • Snap-it, los met rvs drukknopen

Comfortabel en zacht materiaal. Binnen en buiten te gebruiken. Makkelijk schoon te maken. Kwetsbaar bij intensief gebruik (bijvoorbeeld door honden). Sommige merken zijn voorzien van zelfklevende 3M-sticker.

Onderhoud: milde reinigers.

Prijsindicatie: 195-285 euro per vierkante meter.

 • Kurk deklatten in diverse afmetingen
 • Kurk gerubberde panelen die je zelf op maat kunt snijden

Alternatief voor teak. Vergrijst net zoals teak, vergt weinig onderhoud. Als je het vergrijzen tegen wilt gaan moet je een sealer gebruiken. Binnen en buiten
te gebruiken.

Onderhoud: milde reinigers. Pas op met reinigers die de kit aantasten.

Prijsindicatie: 100 euro per vierkante meter.

 • Kliksysteem

Makkelijk zelf te installeren. Kan gesneden worden en bewerkt worden met bijvoorbeeld een frees of decoupeerzaag. Te verkrijgen in teak met donkere en lichte bies en kersen met lichte of donkere bies. Alleen binnen te gebruiken.

Onderhoud: milde reinigers.

Prijsindicatie: 100 euro per vierkante meter.

 • Op rol verkrijgbaar, 2 mm dik en 180 cm breed

Makkelijk te leggen, waterdicht, bestand tegen vlekken, antislip, stabiele backing bestand tegen scheuren. Vrij zwaar, alleen binnen te gebruiken.

Onderhoud: milde reinigers.

Prijsindicatie: 53 euro per vierkante meter.

 • Op rol verkrijgbaar, 1 cm dik, 195 en 395 cm breed

Makkelijk te leggen, lichtgewicht, UV bestendig en waterdoorlatende Aquaback, 100% waterproof, comfortabel.
Binnen en buiten te gebruiken.

Onderhoud: milde reinigers en stofzuiger.

Prijsindicatie: vanaf 32 euro per vierkante meter.

 • Platen van 0,9 en 5 mm dik

Vakmanschap nodig voor montage. Platen van 0,9 mm dikte zijn op maat te frezen, keihard materiaal en licht van gewicht. Materiaal breekt wel snel. De platen van 5 mm breken minder snel dan die van 0,9 mm. Gebruik voornamelijk binnen. Wanneer het alleen maar buiten ligt kan er door UV al verkleuring optreden.

Onderhoud: milde reinigers.

 1. Prijs is afhankelijk van de kwaliteit van het teak en of het ‘dosse’ (evenwijdig aan de jaarringen) of ‘kwartiers’ (haaks op de jaarringen) gezaagd is. Teak deklatten zijn er in diverse maten en soorten. Prijs van teaklatten is afhankelijk van de dikte van de latten, is het ruw of al geschaafd, hoe lang zijn de latten en is de lat met of zonder sponning. Een dun, ruw en korte deklat is goedkoper dan een dikke, geschaafde lange deklat.
 2. PVC staat voor Polyvinylchloride en is een thermoplast kunststof en heeft als basis aardolie en zout. PVC is van nature hard. Door het toevoegen van weekmakers kan het soepel gemaakt worden.
 3. Okoumé komt uit tropisch Afrika. Het heeft een roze-bruine kleur en is zacht, licht van gewicht en elastisch. Okoumé geeft geen problemen bij het bewerken, wel is scherp gereedschap nodig. Okoumé wordt voornamelijk gebruikt voor de productie van multiplex.
 4. HPL is de afkorting van High Pressure Laminate, ook wel laminaat of kunststofplaat genoemd. High Pressure Laminate (HPL) is een combinatie van papierpulp en fenolhars, met een harde toplaag van melaminehars.
  Melaminehars is de hardste synthetisch gemaakte organische stof. Dat bepaalt ook de grote kras- en slijtvastheid van de HPL. De taaie en elastische fenolkern maakt het materiaal slagvast. Deze eigenschappen gaan gepaard met een verregaande bestendigheid tegen chemicaliën en een grote hittebestendigheid.

Meer praktische informatie