Alles wat je moet weten over antifouling
De sloep of tender ligt in de winterstalling. En dat betekent tijd voor het nodige onderhoud. Antifouling is hiervan een belangrijk onderdeel. Het is belangrijk om het gedeelte van je sloep/tender onder de waterlijn te beschermen tegen aangroei. Dit doe je met antifouling. Er bestaan verschillende soorten, wij leggen uit wat de perfecte match is voor je sloep/tender. Door de onduidelijkheid, in de afgelopen 10 jaar m.b.t. de wetgeving over antifouling, is er veel verwarring ontstaan.
Heb je vragen aan onze expert?
Mail naar redactie@daemesenheeren.nl
Wat heeft mijn sloep nodig?
Bij het kiezen van de juiste antifouling moet er rekening worden gehouden met meerdere factoren. Zoals het vaargebied, de vaarstijl en de sloep/tender zelf.
Om te beginnen is het belangrijk om te weten wat voor antifouling er nu op je sloep/tender zit. Weet je dit niet? Dat is geen probleem. Wrijf met je hand of met een doek over de antifouling heen. Geeft er verf af, dan is het in principe zachte antifouling. Voor het gros van de sloepen/tenders varend van 5 tot 50 km per uur is een hybride antifouling een uitstekende keuze.
Voor sloepen/tenders die langdurig harder varen dan 50 km per uur, getrailerd worden of sloepen die droogvallen is harde antifouling de beste keuze. We raden zachte antifouling aan voor langzaam varende sloepen/tenders, tot 20 km per uur.
Naast de snelheid is het ook belangrijk om te kijken naar het vaar- en ligwater (zoet, brak of zout). De aangroei op zout water is veel groter dan op zoet. De keuze kan ook afhangen van de lozing van grijswater, vervuiling van de haven door verschillende besmettingen, geen doorstroming van het water, nabij stromende rivieren, regenval en vegetatie.
Meer praktische informatie