BEGINNERSFOUTEN…

Als ik net een nieuwe sloep heb gekocht en mijn eerste tochtje ga maken volgt een avontuur… En ja een avontuur wordt het! Alle beginnersfouten maak ik tijdens deze tocht.

BLOZEN

Bij de eerste sluis (’t Hemeltje) ben ik zo aan het dromen dat de sluiswachter mij luid roept om toch vooral de sluis in te varen. Ik ben de enige in de sluis, dus gelukkig ziet alleen hij mij blozen. Bij de volgende sluis (de Mijndensesluis) is het door de harde wind een hele toer om bij de al wachtende rij boten aan te sluiten. Met behulp van een lieve bootsman (‘Geef hem een klappie naar achteren…’) lukt het.

ANGSTIG SCHEEF!

In de sluis wil ik mijn camera pakken en bind ik de lijnen even vast. Ik ben fotograaf en zie een buitenkans. Dom dom dom… daar hang ik, angstig scheef. Wederom komt de bootsman mij redden en kan nog net op tijd de lijnen los krijgen.

WAAR BEN IK?

Best stoer maar ook behoorlijk wennen in zo’n schommelend bootje als onervaren schipper. En dan vaar je de Loosdrechtse Plassen op. Ik zie alleen nog maar water om me heen. Waar moet ik in vredesnaam naar toe? Wat nu? Niet in paniek raken! Nee joh, na dat sluisavontuur kon dit er ook nog wel bij. Verdwalen… De waterkaart waait alle kanten op en bovendien heb ik geen idee op welke plas ik zit.

KOMT GOED!

Ik zie ook al niet veel volk op het water om de weg (zeg je dat op het water zo?) aan te vragen. Gelukkig vind ik toch een behulpzame sloepvaarder: ‘Vaar maar achter ons aan, dan gaat het goed komen.’ De Raaisluis gaat zonder problemen en ik vaar weer ‘mijn’ Jachthaven Kortenhoef in.

BIJKOMEN MET WIJN

In de jachthaven is een gezellig restaurant De Sloep, waar ik even kan bijkomen van mijn avontuur. Met een glas wijn en kaarslicht kan ik in ieder geval hard om mezelf lachen.