Door een mooie erfenis konden Duck en Hilda hun wens vervullen en een sloep kopen. In de serie ‘Aan het roer met…’ praten we met Duck en Hilda over hun Enkhuizentender 630.

Hoe komen jullie aan deze sloep?

We hebben eerst veel rond gekeken. De prijs en prestatie van deze sloep gaf uiteindelijk de doorslag.

Waarom juist deze sloep?

Hij kan heel goed door de polders varen. Het roer wordt beschermd door een ‘hak’. Dat is een ijzeren deel aan de onderkant van het roer. Dat voorkomt dat je in ondiep water niet je schroef beschadigt. Bovendien vaart hij heel erg prettig.

‘De jaarlijkse snerttocht in oktober is
een mooie afsluiting van het vaarseizoen’

Wat is jullie geschiedenis watersport?

In 2008 kochten wij onze eerste sloep. In 2013 stapten wij over op de Enkhuizen tender 630. Deze tender vaart heel fijn op het IJsselmeer en kan door veel ondiepe slootjes.

Heeft de naam een bijzondere betekenis?

‘Flames’ is een knipoog naar mijn achternaam ‘Vleems’. Doordat we een erfenis kregen konden we een sloep kopen. Dat was altijd al een grote wens die we nu in vervulling konden laten gaan.

Wat maakt jullie vaargebied bijzonder?

In het poldergebied van West-Friesland is altijd iets anders te zien. Elk seizoen heeft zijn eigen charme.

Wat vinden jullie het allerleukste aan het varen?

De rust, de gezelligheid en vriendelijkheid op het water. Bijvoorbeeld de snerttocht die Enkhuizensloep elk jaar organiseert. Maar ook de Elfstedentocht in Friesland die een keer in de drie jaar georganiseerd wordt.

Hebben gezinsleden inbreng gehad in de keuze van jullie sloep?

Alleen de partner en met name voor het interieur;-)

‘Ieder voorjaar werd het seizoen geopend met een visje happen aan de andere kant van het IJsselmeer. Dikmaal Urk. Alle Enkhuizensloepen die mee wilden konden zich daarvoor opgeven. Vanaf Enkhuizen richting Urk was het westenwind windkracht 4.5, echter bij de terugtocht was het ondertussen windkracht 5.5-6.0. De term zeeziek dat je er groen van ziet was in bepaalde boten terdege aanwezig. Sommigen doen het nooit weer, terwijl anderen het liefst nog een keer gingen.’