Saskia: ‘Al vaker had mijn schoonzus ons aangeraden om met onze sloep (Cooper 745) wat verder weg te gaan dan alleen een rondje Loosdrecht-Vecht-Wijde Blik. Met daarbij de tip om een overnachting te boeken bij één van de Fletcher hotels; het Nautisch Kwartier in Huizen. Zo gezegd zo gedaan…’

En dus gingen wij zondag ochtend op tijd van huis. Bepakt met lekkere dingen en een volle koelbox, alle Sloepenkaarten, het Sloepenboekje en het blad SLOEP!, stapten wij aan boord. Onze twee oudste pubers van 17 en 16 gingen mee, de jongste van 14 zit lekker in Spanje.
We boften enorm met het weer want als je zo lang van te voren boekt moet je maar afwachten of je krijgt wat je verdient.
Toen we bij het tanken op Loosdrecht al allerlei vrolijke en kleurrijk versierde mensen zagen beseften wij dat dit een andere dag was dan normaal, namelijk de jaarlijkse Sloepentocht.

FEEST

We hadden in de gaten dat het wel wat drukker dan normaal zou worden bij de Mijndense sluis dus besloten een beetje tempo te maken en voeren met gepaste snelheid wat feestgangers voorbij. Niet dat het veel nut had want uiteindelijk moesten we allemaal toch wachten voor een hele drukke overgang naar de Vecht.
We hebben onze ogen uitgekeken want (bijna) iedereen was in feeststemming en al volop aan de drank en dans! De zanger op de kant hielp hier ook een handje bij.

ONTMOETING

Toen we rechts de Vecht op draaide belden mijn ouders om te vragen hoe de tocht verliep en of we elkaar ergens zouden treffen voor een lekker drankje.
Dat voorruitzicht leek ons heel prettig en dus spraken we af om in Muiden bij Ome Ko van boord te gaan en op een terrasje te genieten van een ijskoud Heineken biertje (i.p.v. een inmiddels lauwe uit de koelbox).

GENIETEN

De kinderen die aanvankelijk niets zagen in dit verplichte gezinsuitje genoten ook van de tocht, de ontspannen sfeer en de cultuur 😉 Na een uurtje werden we wat onrustig omdat we geen idee hadden hoe lang we nog zouden doen over het stukje Muiden-Huizen. En dus werd de borrel opgeheven en mijn ouders zwaaiden ons uit.

MOTOR PECH?

Toen we het Gooimeer op draaiden en (in eerste instantie) keurig tussen de groene en rode boeien voeren, dachten we: dit kan toch sneller??? We snijden gewoon een stukje af… Maar al kletsend en wijzend merkten we dat onze sloep begon af te remmen. Huhhh? Wat is er aan de hand, ‘toch geen motor pech of iets dergelijks’ zei ik nog. Al vrij snel hadden we in de gaten dat we een heel oerwoud aan waterplanten in onze schroef hadden hangen. Lekker handig dat we ons niet beter hadden ingelezen en de tips op de sloepkaarten hadden genegeerd.
Enfin ruim anderhalf uur later kwamen we aan op de plaats van bestemming.

VISSERSDORP

Met onze boot mooi voor de deur en een prachtig uitzicht hebben we genoten van ons verblijf bij Fletcher Hotel Nautisch Kwartier Huizen.
De volgende dag hebben we eerst lekker ontbeten en koffie gedronken en toen naar Spakenburg gevaren. Daar werden we verrast door het aantal oude schepen en de sfeer van dit vissersdorp.

VROEG VERTROKKEN

Na een ijsje en een visje zijn we weer op huis aangegaan. De volgende dag was de weersvoorspelling niet al te best en daarom besloten we op tijd (08:00 uur) te vertrekken richting onze thuishaven in Loosdrecht. Even een ontbijtje genomen bij ‘Graaf Floris V’ in Muiden en daarna kozen we het ruime sop naar huis.

Het was een heerlijk weekendje varen en de plannen voor een volgend weekendje met onze sloep zijn al in de maak…