HOE KOMEN JULLIE AAN DEZE SLOEP?

We zagen deze sloep toen hij gemaakt werd. Waren gelijk verliefd en hebben direct besloten deze boot te kopen.

WAAROM JUIST DEZE SLOEP?

Goede lengte (tien meter), met kajuit waarin je kan staan en toch maar 1.55 meter boven de waterlijn. We kunnen bijna alle bruggen onderdoor, heel belangrijk. Goede waterligging (rondspant) en bij sterke wind laat de sloep zich ook nog steeds makkelijk bedienen (IJsselmeer, Haringvliet, Hollandsdiep). En we hebben alles wat we nodig hebben aan boord: kombuisje, natte cel, slaapplaats, bergruimte, meer dan genoeg voor ons twee. En buiten… wauw wat een ruimte. We kunnen tot ongeveer tien mensen makkelijk meenemen.
En niet onbelangrijk, we staan graag in de openlucht aan het roer. Goede prijs/kwaliteit verhouding.

WAT IS JULLIE GESCHIEDENIS MET SLOEPEN/WATERSPORT?

Ronald heeft altijd gezeild, maar is daarmee ‘moeten stoppen’. Carrière maken, weinig tijd hebben voor zeilen en ook van belang, Wilma is niet zo dol op zeilen. Wel het water, wel een boot, maar geen zeilschip.
Ongeveer tien jaar geleden wilden we toch weer actief het water op. Maar wat dan, een zeilschip? Leek niet zo goed (zie hiervoor en altijd wachten bij de bruggen), een Yacht, tja is beter, maar welke dan, of kleine sloep – 6 meter – om te proberen om een en ander te ervaren en dan verder zien? Dat laatste leek ons het beste en toen kwamen we de Nauta Cabin tegen. De rest is geschiedenis.

HEEFT DE NAAM EEN BIJZONDERE BETEKENIS?

C.H.A.T. (second life)… De letters zijn de voor-letters van onze beide ouders en second life slaat op de tweede kans tot leven na de hartoperatie van Ronald.

WAT MAAKT JULLIE VAARGEBIED BIJZONDER?

Van alles wat. Steden doorvaren, kleine meren (Kaag, Loosdrecht), Randmeren, IJsselmeer, veel te zien.

WAT VINDEN JULLIE HET ALLERLEUKSTE AAN HET VAREN?

Relatief actief zijn, vrijheid, water, natuur, wind, op weg zijn, de activiteiten op het water (bijvoorbeeld Noordzeekanaal met al zijn vracht- en passagiersschepen, hoe daar goed mee om te gaan, te anticiperen), goed kunnen varen in bijna alle weersomstandigheden.

KUNNEN JULLIE EEN ANEKDOTE VERTELLEN?

Vele, we maken tenslotte veel mee, zijn bijna elk weekend wel op weg naar een leuke plaats, overnachten daar en varen vanaf april tot zo laat mogelijk in het jaar (soms wel tot eind november / begin december). Maar de ‘leukste’ was toch wel dat we in Amsterdam aangehouden werden op het water door de Politie, bij het Muziektheater… Controle! En wat voor controle, ons hemd werd van het lijf gevraagd. Want, zo zeiden ze, er werden, en worden veel boten en motoren gestolen, vooral sloepen. Dus alles nakijken. Zeer grondige controle van vele passerende sloepen en kruisers. Goed dat er gecontroleerd werd. We werkten daar graag aan mee…. Goed dat er Politie is, mag ook wel eens gezegd worden.

Zie Sloepverhaal ‘De politie is je beste vriend’