Hoe kom je aan deze sloep?

Deze sloep heb ik gekocht bij Enkhuizensloep. Daar werd ik deskundig geadviseerd door Vincent en Jan Stoop uit Enkhuizen. Met deze sloep kun je overal varen. Hij is zeer stabiel en met de doorvaarthoogte en breedte kun je
varen waar je maar wilt.

We kochten eerst een Enkhuizensloep 500 en later deze 570. We kozen voor een iets groter motorvermogen. Daar zijn we ontzettend blij mee.

Wat is je oorsprong met de watersport?

Ik ben geboren naast een vaarpolder waar vroeger, achter bij ons huis, de tuinders heel erg vroeg – vijf uur ‘s morgens – met hun motorschuiten naar het land voeren. Als kind ben ik vaak mee geweest.

Wat betekent de naam van je sloep?

De familienaam Aker stamt af van het vroegere Eeker. Een Eeker was een eikenschiller en van de bast werd een soort pulp gemaakt die werd gebruikt als broeimiddel in de tuinbouw. De Eeker is in het Grieks ‘Aker’ en tot ongeveer vijfenzeventig jaar terug bestond dit beroep nog in Drenthe. Daar komt de naam vandaan.

Wat vind je het allerleukste aan het varen?

Het mooie van varen is de rust in de polders. Het Streekbos richting Enkhuizen en richting Medemblik is ongelooflijk mooi. Het Nesbos en daarbij de Grote- en Kleine Vliet zijn unieke natuurgebieden in Nederland.

En zeker niet te vergeten om samen met familie, vrienden, onze kinderen en kleinkinderen te genieten met een hapje en een drankje. We hebben onlangs met vijf vrienden een sloepen-club opgericht, om buiten het varen om, vele gezellige uitjes te organiseren.

‘Mijn eerste boot was een houten boot die al diverse jaren onder water had gelegen.
We hebben dat ding met man en macht uit het water

weten te krijgen vol met blubber en troep. ‘Waar begin je aan…’
Het was beter geweest om hem weer terug naar zijn rustplaats te duwen.
Toch maar meegenomen naar mijn bedrijf waar ik ruimte genoeg had. Heel lang laten drogen, waarna de restauratie kon beginnen. Heel veel werk. Maar het werd een plaatje!
Daarna de boot toch maar verkocht. Hij was er zeer verguld mee, dit was precies wat hij bedoelde. Twee maanden later kwam de koper bij mij met een plastic zak vol houtpulp met de tekst:

‘Als je nog meer wilt hebben… ik heb genoeg.’
Achteraf gezien, doordat ik de boot had voorzien van een multiplex bodem is er in de tussen ruimte een enorme broei ontstaan.
Ik dacht: ‘Niet zielig doen en geef het geld terug.’

Dag boot…