VASTE TRADITIE

Vrijdagmiddag kwam de tent, zoals afgesproken, maar gelukkig was het zo mooi weer dat het haast overbodig was. Om vijf uur de steigerborrel en haring happen, een super lekkere en vaste traditie geworden! Wat een geweldige haring, dan weet je pas hoe een echte haring smaakt! Met veel dank aan Meindert en Corrie. Het feest duurde tot in de kleine uurtjes, Jan had voor een muziekje gezorgd, dus werd er gezongen en volop gedanst.

WOENSDAG | BREUKELEN

Drie uur wachten

Vanuit de haven waar ik al meer dan vijfenzestig jaar lig, watersportvereniging De Meent in Breukelen, vaar ik naar de Mijndense Sluis, de verbinding tussen de Vecht en de Loosdrechtse Plassen. Jammer, ze waren met de sluis bezig, dus wachten geblazen, drie uur! Daarna verder naar Breukelen, en afgemeerd aan de loswal aldaar en het schip van alle ‘brandstof’ voorzien.

DONDERDAG | LEIMUIDEN

Het ‘ken’ net…

Volgende dag gewacht op ‘De Dirk’, een van de mede Cruiservaarders, die via Maarssen over het kanaal richting Nieuwersluis kwam, wij zijn door het grachtje gegaan en dat gaat maar net met onze Intercruiser 27. Na de oversteek van het kanaal op ‘De Dirk’ gewacht en samen verder gevaren, tot Leimuiden, daar aan de kade geslapen.

VRIJDAG | LEIDEN

Heel veel bekijks

Vrijdag op naar Leiden, daar in de stad aan gekomen troffen we Jan en Martie met boot, dus konden zij mooi voor varen naar onze plek. In de loop van de middag arriveerden alle Intercruisers, in totaal zeventien stuks, en werd in overleg de hele kade vol gelegd met Interboten! Een speciaal gezicht, zoveel mooie boten bij elkaar, we hadden dan ook veel bekijks. Keurig verzorgd met grote borden: ‘Gereserveerd voor de Cruiservaarders van vrijdag tot zondag.’

ZATERDAG | LEIDEN

Wijn proeven en meenemen

Zaterdagochtend waren we vrij voor wat boodschappen en in de middag arriveerde de rondvaart om ons mee te nemen naar een oude houtzaagmolen, deze was nog in bedrijf, een hele leuke ervaring mooi om te zien. Daar werd ook een wijnproeverij gehouden, en konden we de wijn bestellen, waar ook goed gebruik van werd gemaakt… Er werden mooie wijnen geproefd en veel over herkomst verteld, zeer interessant.
Daarna weer met de rondvaart naar de binnenstad waar een Heraut ons stond op te wachten met de nodige informatie over de stad! Al lopende door de stad kwamen we bij het eethuis aan waar de hele boven verdieping voor ons was afgehuurd, gezellig en knus. Voor het eten moest er nog een schilderij worden na gebootst, het ging ze allemaal goed af, en daarna was het eten klaar, voor drieënveertig man. Na afloop weer terug met de rondvaartboot naar onze stek en wel voldaan, naar bed.

DWARRELENDE KWALLEN IN DE TANK

Ik hoop voor allen dat het jullie niet of nooit overkomt want de tank zit op een plek waar bijna niet bij te komen is. Alle kastjes moesten leeg, om de motor heen gekropen van voor naar achteren om maar wat beweging in die tank te krijgen, proberen te spoelen, een verschrikkelijk karwei.
Maar nu is alles klaar, er zaten vlokken in, een soort van kwallen gewoon dwarrelend in de tank, die komen dan voor de filters. Het komt steeds vaker voor volgens de mensen daar. Ik heb ook het advies gekregen bij iedere tankbeurt een dopje bacterie-dodend spul erbij te doen.

‘Na veel gedoe aan een
dukdalf aangelegd’

ZONDAG | BREUKELEN

Ingesloten in de sluis

De volgende dag zijn wij naar huis gegaan. Een trip naar huis, leuk en niet leuk! We vertrokken uit Leiden via Alphen naar Woerden, daar de Oude Rijn gevolgd, ik dacht dat dit makkelijk kon, maar het ging allemaal net. Het sluisje dat we tegen kwamen daar kon mijn boot precies in, aan alle kanten niets over maar wel een leuke ervaring. Alleen de laatste brug draaide niet op zondag dat was pech! Ik gebeld en ja hoor de brugwachter was bereid hem na acht uur te openen.

Hij trilde en schokte

Dus wij om kwart voor acht op naar het kanaal, het was er rustig, tot er van beide kanten een grote boot aan kwam, het ging goed. Twee grote klappen en toen gebeurde het, de motor stopte, deed niets meer! En dan, nog meer grote boten, steeds proberen te starten en soms deed hij het even en dan weer niets, ik de marifoon aan, maar ik heb geen vergunning, dus… even wachten. Ik zag de opening van het Merwedekanaal en langzaam dreven we een beetje die kant op, gelukkig soms even de motor erbij. Hij trilde en schokte, niet normaal, alsof hij uit elkaar zou barsten! Na veel gedoe, daar aan een dukdalf aangelegd en mijn monteur gebeld wat de oorzaak zou kunnen zijn.
Filters enz. allemaal goed, dan kon het alleen nog die bacterie zijn, de monteur kwam zondagavond om tien uur ging om half een ’s nachts weer weg. Het was inderdaad de bacterie, de volgende morgen is hij weer gekomen en is meegevaren naar Maarssen. De zuigpomp in de aanslag, maar dat was gelukkig niet nodig omdat het vuil weer was gezakt. Het was zeer rustig op het kanaal, dat is goed gegaan tot na de Mijndense Sluis, toen begon het weer, het afslaan en even lopen enz. Gelukkig ben ik goed bij de haven aangekomen en hebben ze alles schoongemaakt!