AMSTERDAM

Mijn moeder wil een keer naar Amsterdam varen en vraagt of ik mee ga. We varen vaker samen tochten en zolang het rustig water is vind ik het heerlijk.

Zij heeft samen met een vriendin een sloep. De ene week is de sloep van de vriendin en de andere week van mijn moeder. Ze gaan ook wel eens samen of ruilen. Dat doen ze nu al vijf jaar, heel bijzonder vind ik dat. Mijn moeder zegt altijd: ‘Ik heb samen met mijn vriendin een sloep.’ en dan zeg ik: ‘Nee mam, het is ‘un’ vriendin want anders denkt iedereen dat je lesbisch bent…’ ‘Niet dat daar iets mis mee is, maar dat is ze nou eenmaal niet haha.’

STRAKKE PLANNNING

We varen van Kortenhoef, onze thuishaven, over de Vecht richting Vinkeveen. Het is begin september en een uitzonderlijk warme zonnige dag. In Vinkeveen willen we even koffie drinken bij Restaurant Bon, vlak voor de sluis waar je de ‘Winkel’ op kan. We hebben een strakke planning anders halen we Amsterdam niet. We horen verontrustende geluiden uit de sluis. Hij blijkt kapot te zijn en er wordt verwoed aan gewerkt. De sluiswachter roept dat het nog wel even gaat duren. Daar gaat onze strakke planning…

WAT DOEN WE MAM?

‘Kom mam, zeg ik: we gaan lekker even zwemmen op Vinkeveen.’ Het was echt snikheet die dag namelijk. En we moesten toch wachten. Na een uur gingen we weer richting sluis en die was inmiddels gerepareerd. We raakten in gesprek met de sluiswachter en vertelden ons plan. ‘Nou nou dames, dat gaan jullie in een dag niet meer halen hoor. Waarom varen jullie niet naar Abcoude?’ ‘Mam, wat doen we? vroeg ik.’ Mijn moeder is vrij flexibel dus roept ze: ‘Dan varen we naar Abcoude!’

BLOEDMOOIE BRUGWACHTER

Op weg naar Abcoude allemaal bruggen die door oude mannen worden bediend. Door Abcoude heen ook bruggen met oude mannen. Maar dan zijn we in Baambrugge. Daar verschijnt ineens een niet onknappe jonge brugwachter. Hij vindt ons ook leuk. Flirt met mijn moeder en met mij. Of nou ja… mijn moeder flirt met hem en hij met mij haha. Mijn moeder roept naar hem: ‘Hier heb je SLOEP! daar staat een verhaal over je in!’ En ze gooit het tijdschrift naar hem toe. Iets verderop zien we ineens de brugwachter als een gek naast ons fietsen. Blijkt dat hij ook de volgende brug voor ons open moet maken. Daar roept hij: ‘Zullen we daten?’ En vraagt of ik naar een festival in Abcoude kom in het weekend. Ik kijk mijn moeder aan en we liggen in een deuk. Ik heb een vriendje dus flirten is leuk en daar laten we het maar even bij.

Het is al laat als we weer onze eigen plas de ‘Wijde Blik’ opvaren. Wat een toffe vaartocht is het geworden. Amsterdam doen we vast nog wel een andere keer!