In de serie Stuurboord_Bakboord praten we met professionals met een warm hart voor de watersport. Deze keer met Caroline van der Kamp, sluiswachter van de Mijndense sluis bij de Loosdrechtse Plassen.

Hoe ben je in dit vak terechtgekomen?

Ik ben al jaren bekend met de sluis. Veertien jaar woonde ik op de Mijndensedijk op de ‘Zwerver’ (de oudste woonboot van Nederland, gebouwd door kunstenaar W.O.J. Nieuwenkamp). Zodoende ben ik zeer bekend met de Mijndense Sluis. Het watersportbloed stroomt door mijn aderen; ik heb enige jaren over de wereld gevaren als navigator/matroos. Het kwam mij ter ore dat Arjan van den Hoek, sluiswachter op dat moment, ging stoppen en ik heb in overleg met Leo Oor en Ilonka Koster (de hoofd-sluiswachters) gesolliciteerd naar deze functie. En ik ben het gelukkig geworden.

Wat vind je het allerleukste aan dit vak?

Het werken in de buitenlucht. Zon op je kop, je haar druipend in de regen en ruis in je oren van de wind. Daarnaast heb je veel contact met mensen en daar geniet ik van. Lekker een kletspraatje terwijl we wachten. En ik geniet van de diversiteit aan boten.

Wat is mooi aan dit vaargebied?

Het is afwisselend; prachtige landgoederen langs de Vecht, villa’s aan de plas, heerlijke ‘vakantiehuisjes’ aan de ‘Kalverstraat’. Een unieke ervaring, varend langs idyllische ‘landhuisjes’, fijne eilanden om aan te leggen, leuke ondieptes voor kinderen en hardvaarmogelijkheden voor de ‘grote kinderen’ onder ons.

Wat zijn de grappigste blunders?

Boten overdwars in de sluis, lijn vastbinden als we gaan zakken, waardoor men de boot ‘ophangt’. Het is heel geijkt maar blijft ongelooflijk grappig…

Zes belangrijke regels!

  • Niet voordringen, let op de borden aan beiden kanten van de sluis;
  • Aansluiten in de sluis;
  • Instructies van de sluiswachter opvolgen;
  • Nooit je lijnen vastleggen;
  • Zorg voor contant geld;
  • Blijf rustig. Ook op drukke dagen, dan houd je de boot onder controle!

‘Het watersportbloed stroomt door mijn aderen;
ik heb enige jaren
over de wereld gevaren als navigator/matroos’