Van Kaageiland via Haarlem en Den Helder naar Texel varen is van zoet naar zout water en vice versa. Dat vraagt voorbereiding en die voorbereiding is al een beleving op zich.

TEXEL

Texel is een mooie vakantiebestemming en dat is precies wat we zochten, een mooie vakantiebestemming. Echter Texel is een eiland. Kortom we zochten een vakantie bestemming en zijn in het bezit van een boot. Dus bedachten we de boot te gebruiken om naar Texel te gaan. Weg van de binnenwateren en op zoek naar zout water. Heb je daar speciale dingen voor nodig? Kan onze boot het aan, kunnen wij het zelf aan? Hoe vaar je op getijdewater?
Even gebeld met de werf van onze boot. ‘De boot prima geschikt, maar spoel wel het zout even van de boot, laat het niet inbranden, verder geen probleem. Ga vooral genieten!’ was het antwoord. Mooi, dat was alvast een zorg minder.

GOED ADVIES

Hoe vaar je op getijdewater, hoe sterk is de stroming? Is er plaats in de jachthaven, en zo niet wat dan? Alle vragen worden beantwoord op de website van de Waddenhaven Texel. Getijden, geadviseerde vertrektijden uit diverse aanloop-havens, alles is duidelijk en helder. Mocht er geen plaats zijn in de passantenhaven, dan mag je ovenachten in de gemeente-haven en schuif je de dag erna door naar de passantenhaven.
Dus toen de vakantie naderde werd het echt! Door Noord Holland op naar Texel. Via mooie plaatsen als Haarlem, het pareltje De Rijp, Alkmaar en Schagen bereikten we Den Helder. De spanning van het varen op zee nam toch wel toe. Direct besloten de zeesluis te nemen. Let in de sluis wel goed op de stroming als gevolg van het zoete en zoute water. Dit geeft een behoorlijke stroming die je niet gewend bent in andere sluizen op binnenwater.

VEILIG

We kregen een mooie plek toegewezen in de Marine Jachtclub Den Helder. Direct dus een nachtje op zout water om alvast een beetje te wennen. De veiligste jachthaven van Nederland: je komt de hekken niet 1-2-3 binnen, het is immers marine terrein. Een prima nachtrust was dus gegarandeerd. Bezoek ook zeker even het marine museum en de oude Rijkswerf Willemsoord. De werf en het dok werden in opdracht van Napoleon gebouwd. De scheepsbouw vierde hoogtijdagen indertijd. Voor de zekerheid nog wat vuurpijlen en veiligheidsmiddelen ingeslagen voor het geval dat…

SPANNEND

De volgende morgen was het weer uitstekend. Een zwakke 3 Beaufort en helder zicht. Motor en filters gecheckt. Daarna met een boek en koffie het getij afgewacht tot ca. 12:00. Daarna vertrokken en met behulp van het getij in een uurtje naar Oudeschild gevaren. Best spannend als je de jachthaven van Den Helder verlaat en voor het eerst zelf op de Waddenzee vaart. Zwemvesten aan, noodpijlen gereed… De deining en golfslag is immers anders dan op het Marker- en IJsselmeer. Maar er was niets aan de hand. Bijna nog minder deining dan op onze Kagerplassen! Het grote verschil ben je vooral zelf, op zee varen voelt toch anders dan varen op een meer.

OGEN TE KORT

De aanloop in Oudeschild was fantastisch. We liepen aan met de stroming bakboord. Je stuurt dus automatisch in om recht tussen de groene en rode bakens op de pier te koersen. Je vaart dus eigenlijk als een vliegtuig in harde wind schuin de haven in. Eenmaal binnen de pieren kom je ogen te kort, blauw-, geel-, groen- en roodgekleurde garnalenkotters die we nog kennen uit onze jeugdige bezoeken aan de wadden.
De dagen op Texel waren geweldig. Heerlijke jachthaven, en plek genoeg op dit tijdstip midden op de dag. Heerlijke fietstochten, schattige dorpjes, mooie natuur en leuke strandtentjes. Een ultiem vakantiegevoel!

ISLAND HOPPING…

Aan al het leuks komt ook helaas weer een eind. Je bent om weer terug te komen toch afhankelijk van het weer. We hebben de voorspellingen goed in de gaten gehouden. Helaas werd er windkracht 6 voorspeld en hebben we na een aantal dagen de reis voortijdig voortgezet naar Medemblik. Daar hebben we inderdaad twee dagen verwaaid gelegen maar onze culinaire troost gezocht bij restaurant Meijers 2.0. Een aanrader!

De reis vervolgd via de oude Zuiderzee stadjes terug naar onze eigen thuishaven op Kaageiland. Het lijkt bijna Island Hopping!