JORT IS CANADEES…

In 2003 kocht ik deze sloep. Hij zat oorspronkelijk op een Canadese Bulkcarrier voor de Canadese meren en was op een Turkse sloop beland. Oorspronkelijk is de sloep in 1969 bij Viking in Liverpool gebouwd. Hij heet Manitoulin S [1] en staat geregistreerd in Montreal. Dat staat er ook nog steeds op. Veel mensen denken nu dat ik Canadees ben 😉 De vlag komt uit de Virgin Ilands, daar kopen mensen dure boten zonder btw te betalen haha.

GEEN GELUL MET DEKZEIL

De sloep heeft geen kiel en was eerst oranje van binnen en wit van buiten. Hij hing oorspronkelijk in een davit [2] klauw. Met de eerste motor (1 cilinder, 1 liter en 1 PK) was mijn gezicht
regelmatig zwart van de rook bij het aanslingeren. Er zit nu een dieselmotor in van 28 PK gecombineerd met een elektrische aandrijving.
Ik heb hem ook helemaal laten betimmeren. Hij is nu bijna te burgerlijk… nog net niet… maar met kussens erin wordt het wel heel tuttig allemaal.
Ik wil zo in mijn sloep kunnen springen, aanlegsteiger bij huis en hop wegwezen. Ook geen gelul met een dekzeil, hogedrukspuit erop en schoon.

WALSLURPEN

Ik kom uit een schippersfamilie. Mijn vader was stuurman op de grote vaart en heeft altijd in de scheepvaart gewerkt. Alles in het leven van mijn vader had met scheepvaart te maken. Overigens heeft hij nooit zelf een boot gehad.
Hij noemde het ‘walslurpen’ als mensen niet konden varen en niks wisten van het water. Zelf heb ik ook al jong moeten leren ‘sterren schieten’.

VREELAND OP ZIJN MOOIST

Een van de mooiste vaargebieden vind ik rondom de Vecht en Amsterdam. Toen ik aan de Vecht woonde, leende ik vaak een sloep van vrienden. Vreeland is een van de mooiste dorpjes met al die prachtige buitenplaatsen. Vroeger heb ik, samen met mijn vader, ook veel geschaatst op Loosdrecht. Daarom ken ik de omgeving vrij goed.

“Hein Simpel zag d’Oudstuurman Zweêr,
Op zeekren avend, met een Sextant in de weer.
Hij vroeg hem wat hij deed: “Ik was aan ‘t Sterrenschieten.”
“Hoe’? met dat koopren ding’?” “Ja, kijk; hier loert men door.”
Hein – ‘t oog aan ‘t glas! Een ster verschoot er voor,
En hij borst uit: “Mag dàt geen kaerlswerk hieten?
Gij, die ‘t verstaat, troft niet-met-al! en ik
Schiet raak met d’eerste mik!”

– A.C.W. Staring [1767-1840]

KRANTJE MEE

Ik moet echt aan het water wonen. Nederland is water, alles aan Nederland is water. Ik heb bijvoorbeeld nooit een vakantie gehad zonder aan zee te zijn. Het lekkere aan het varen met mijn sloep vind ik de vrijheid en het alleen zijn. Heerlijk mijn krantje mee en ergens rust en privacy opzoeken.

STERREN SCHIETEN OF STERBESTEK

Het met behulp van een sextant bepalen van de hoek, die hemellichamen op een bepaald tijdstip met de kim maken. Men doet een hoogtemeting van twee of meer sterren en/of planeten. Een goede waarnemer maakt vier hoogtemetingen bij heldere hemel. De hoogtelijnen zullen elkaar ongeveer in één punt snijden. Dit punt benadert de ware plaats van het schip op de gemiddelde tijd tussen de waarnemingen. Omdat sterren en horizon (kim) tegelijkertijd zichtbaar moeten zijn, zal het sterrenschieten rond de schemering moeten plaatsvinden. Een veel betere methode dan b.v. het zonsbestek met een jakobsstaf,octant of kwadrant van Hadley.

[1]           Manitoulin is een eiland in het Huronmeer in de Canadese provincie Ontario. Met een oppervlakte van 2.766 km is Manitoulin groter dan Luxemburg en is ‘t het grootste eiland in een meer ter wereld. Het eiland had in 2007 12.600 inwoners, waarvan ongeveer de helft bestaat uit indianen van de Ojibweg-stam. In het Ojibwe betekent Manitoulin ‘geesteneiland’.
[2]           Een ‘davit’ is een takel waar bijvoorbeeld een reddingsboot, reddingssloep of landingsvaartuig (bijvoorbeeld bij een amfibisch transportschip) aan hangt. Meestal zijn er twee davits per boot. De davits kunnen uitgedraaid worden zodat de sloep buiten de romp van het schip hangt. Met lieren wordt de sloep neergelaten tot op het water, waar hij wordt ontkoppeld.