IJSJE ETEN IN HARTJE HAARLEM

Als we het op een mooie zomerse dag over ijsjes hebben, vertelt mijn vader dat hij vroeger in de zomermaanden vaak met zijn ouders naar Haarlem ging om bij IJssalon Giraudi een ijsje te gaan eten. Nou ja, zeg ik, ‘t is zomer dus waarom gaan we ook niet een keer naar Haarlem?
Goed idee, zegt mijn vader, maar laten we er dan een vaartochtje van maken. Zo gezegd zo gedaan: Rondje Ringvaart met bestemming ijsje eten in Haarlem.
Maar dat is wel ff varen, dus vroeg weg, aanleggen in Haarlem, ijsje eten en slapen in een leuk hotelletje. Volgende dag terug.

OME ROEL EN DE KLM

De sloep van pappa ligt in de Kaag. Vandaar uit varen we richting Westeinder Plassen. Als we in de buurt van Schiphol komen varen we langs, wat pappa Schiphol-Oost noemt. Daar staan allemaal heel grote gebouwen. Dat zijn hangars, eigenlijk een soort garages voor vliegtuigen. Tussen al die hangars staat een wat kleiner wit gebouw dat lijkt op op elkaar gestapelde eierdozen.
Heee, roep ik: ‘Oom Roel zei altijd dat hij in een eierdoos op Schiphol-Oost werkte, dus daar werkte ome Roel!’ Vlak daarna stoppen we even bij jachthaven De Boekenier om te tanken en… alvast een ijsje te eten.

DANSKAMP BIJ FORT PENNINGSVEER

Verder de Ringvaart op, langs het oude gemaal van Lijnden en langs Halfweg waar een heel oude suikerfabriek staat. De vliegtuigen vliegen hier zo laag dat je ze bijna aan kunt raken! Er zijn ook heel veel bruggen waar we onderdoor gaan: allemaal bruggen voor alleen maar auto’s.

Dan komen we bij Haarlemmerliede en zien we Fort Penningsveer. Daar ben ik in het begin van de zomervakantie op danskamp geweest; dat was echt super super leuk!!! We kunnen bijna helemaal rond het fort varen, heel spannend want het is er heel smal en we lopen bijna vast!

BUKKEN VOOR DE SPOORBRUG

Nog spannender wordt het als we bij een spoorbrug komen, kunnen we hier echt onderdoor? Alles wat op de sloep naar beneden kan gaat naar beneden en wij bukken zover we kunnen… het lukt en we zijn op de Mooie Nel, bijna in Haarlem.
We vinden een plekje aan het Spaarne waar we mogen aanleggen en zien dan allemaal SUPpers langs peddelen. Zitten we opeens eerste rang te kijken naar het Nederlands Kampioenschap SUPpen!

IJSJE BIJ GIRAUDI

Haarlem is echt zooo leuk, de terrasjes zitten gezellig vol, maar we vinden een plekje en natuurlijk gaan we na het eten het toetje halen bij Giraudi.

MISSIE GESLAAGD!

Ook de volgende dag schijnt de zon en we ontbijten op een terrasje aan het Spaarne. Dan is het tijd om terug te gaan, maar eerst varen we nog een rondje door Haarlem. Omdat het zo mooi weer is zijn we dus echt niet de enige sloep op het water, maar dat maakte dit tochtje ook zo ontzettend bere gezellig!

‘Haarlem is echt z0o leuk,
de terrasjes zitten gezellig vol