In de serie Stuurboord_Bakboord praten we met professionals met een warm hart voor de watersport. Stefan van der Velde is brugwachter van de Oppenhuizerbrug in Sneek.

Geen grap

Na drieëndertig jaar voor een grond- weg- en waterbouwbedrijf in Sneek te hebben gewerkt ben ik via mijn netwerk bij de gemeente Súdwest-Fryslân aan een baan gekomen. Vanaf 1 april (nee, geen grap) 2017 ben ik aangenomen als brugwachter voor onbepaalde tijd.

Vrolijk

Het leukste aan het brugwachters vak is dat je bijna alleen maar omringd wordt door vrolijke mensen, ze zijn met vakantie, of hebben gewoon lekker weekend, en gaan fijn het water op. Bovendien fungeer je als informatiepunt wat betreft de omgeving op en rond het water. Daardoor ontmoet je mensen uit alle lagen van de bevolking en uit allerlei landen. Het komt ook geregeld voor dat je iets toegestopt krijgt van dankbare schippers in de vorm van bijvoorbeeld een fles wijn of soms gewoon een fooi.

Pronkstuk

Het leukste aan het vaargebied in deze regio is de diversiteit. Zo kom je vanuit het Prinses Margrietkanaal, of het Sneekermeer, via de Houkesloot Sneek binnenvaren en vaar je door de grachten van ons prachtige Sneek, om uiteindelijk uit te komen bij het pronkstuk van Sneek… de Waterpoort!
Het is dan ook zeer de moeite waard om even aan te leggen, van boord te gaan, en Sneek te bezichtigen. Ga ook eens even lekker wat te eten in een van de heerlijke restaurantjes. Sneek heeft een erg mooi, gezellig centrum.
Wanneer je vervolgens doorvaart over de Geeuw, komt je allerlei mooie natuur, landelijke plaatjes, en plaatsen zoals IJlst, Woudsend, Sloten e.d. tegen.

Blunders?

Het enige wat ik zeggen kan over blunders is, dat ik ze eigenlijk niet leuk vind, of dat nu voor de brugwachters geldt of voor degene die zich op het water bevindt.
Vaak heeft het dan met onervaren schippers te maken, dus daar kan ik niet zo veel over kwijt (neem het mij maar niet kwalijk).

Drie belangrijke regels!

  • Let goed op de scheepvaartseinen bij de brug, daarbij evt. aanwijzingen van de brugwachter;
  • Gebruik uw gezonde verstand, er zijn meer onervaren als ervaren schippers (hoogseizoen);
  • Wees niet gehaast (je bent bezig met wat voor iedereen, maar vooral jezelf, ontspanning moet zijn).

Kun je ons een mooie anekdote vertellen?

In 2016 kwam op een gegeven moment een meneer zijn fiets bij het brugwachtershuisje parkeren, deed een grabbel in zijn fietstas en haalde er een fles wijn uit. Deze werd aan mij overhandigd.
Met de vraag waar ik dit aan te danken had antwoorde meneer: ‘U en uw collega brugwachters zwaaien altijd naar iedereen en u heeft altijd een lach op uw gezicht. Dat vind ik bijzonder, daarom wil ik u graag bedanken.
Ik was hier zeer aangenaam door verrast. Door dit werk wordt je zeker een vrolijker mens. Dit is een prachtige baan.

‘Bovendien fungeer je
als informatiepunt
wat betreft de omgeving
op en rond het water