MOOISTE?

Een prachtige dag, zonovergoten, heerlijke temperatuur, klein briesje en alles aan boord wat je maar wensen kunt.Ik vaar met mijn sloep de jachthaven uit, geen vuiltje aan de lucht. Letterlijk en figuurlijk. Als je het mij vraagt een van de mooiste vaargebieden van Nederland. Maar op het moment dat ik dit hardop zeg… dan bedenk ik gelijk hoe mooi ik gevaren heb in Friesland, maar ook in Loosdrecht en op de Nieuwkoopse Plassen. Kun je wel zeggen dat een bepaald vaargebied het mooiste is? De Kaag is nou eenmaal mijn thuishaven en daarom geeft het een lekker vertrouwd gevoel, dat zal het zijn.

VOORJAAR

Onderweg leg ik even aan bij Restaurant de Hanepoel voor een kop koffie. Altijd gastvrij en hartelijk. Ik ben vroeg en de koffiemachine moet nog op stoom komen maar vandaag heb ik engelengeduld. Echte Hollandse luchten trekken aan mij voorbij. Het is voorjaar en dat geeft een speciaal gevoel, alles is nog een belofte.
Ja, noem me poëtisch, kan mij het schelen…

‘Porrelen is: op, aan, onder, boven
met je sloep bezig zijn…’

PORRELEN

Het wisselt waar ik het riet invaar om te ‘porrelen’ maar deze dag kies ik de Kleipoel. Ik vaar het riet in en wil iets tegen de wind in sturen als ineens mijn stuur niks meer doet. Ik kan draaien wat ik wil maar ik waai het riet in. Stuurloos! Dan kijk je toch raar op. Wat nu?

SLAPEN

Uit dat riet zien te komen. Op de motor en gebruik makend van de wind lukt het me uiteindelijk aan te leggen bij een boerderij. Een behulpzame boer leent mij een fiets en ik rijd naar De Cleypoel Watersport, een paar honderd meter verderop, die bekend is met mijn Langweerdersloep. Met een bootje word ik naar zijn jachthaven gesleept en daar wordt de schade bekeken.

AVONTUUR

Mijn mooie houten (eerste) stuurwiel moest eraf. Vraag me niet naar de technische details maar er moest iets vernieuwd worden, dat snap je. Een tijdelijk stuurwiel van rubber, daar moest ik mee verder varen. Maar ik ben zelden zo blij geweest met een ‘lelijk’ stuur als toen!
Stuurloos was een avontuur en het liep goed af… maar geef mij een stuur in handen dat wel werkt!