In de serie Stuurboord_Bakboord praten we met professionals met een warm hart voor de watersport. Deze keer met Gerrit Gortzak, havenmeester van Jachthaven Naarden.

Wat is het leukste aan je vak en wat het minst?

Ik ben zelf een fervent watersporter. Dat ik daar dagelijks mee bezig ben is het leukste aan mijn vak. Het minst leuke? Dat je middags weer naar huis gaat en het werk erop zit.

Wat is bijzonder aan Jachthaven Naarden?

Wij zijn meer een soort ‘havenpark’. Mooi om te verblijven op het water, maar ook aan het water op het terras van de horeca en in het water bij het zwembad.

Wat is mooi aan het vaargebied?

Rondom Naarden met het Gooimeer en het IJmeer is het uitdagend varen onder alle weersomstandigheden.

Wat is de geschiedenis?

De haven is begin jaren tachtig ontstaan als een gemeentehaven met vrij basic voorzieningen. Eind jaren negentig is de haven overgenomen door een particuliere eigenaar die een aantal veranderingen heeft ingezet om wat meer vertier in de haven te brengen. De uitstraling heeft hij ook verbeterd. Begin 21e eeuw is de haven doorverkocht aan de huidige eigenaar. Zijn visie is dat een haven nog meer moet zijn dan alleen een haven. Het moet een totaalbeleving zijn voor zowel de watersporter als omwonenden.

‘Iedereen is welkom bij ons om te genieten van de watersport’

Wat inspireert jou?

Ik wil de mensen blijven verbazen en verrassen. Steeds met leuke dingen komen op de haven om de mensen een leuke tijd te bieden. Elke keer een stapje voor zijn en de verwachtingen van onze gasten overtreffen.

Wat is er nog meer nieuw?

We hebben in de haven het oudste woonatelier-schip van Nederland ‘De Zwerver’. Deze is gebouwd in 1900 en inmiddels helemaal gerestaureerd. Het schip krijgt nu een tweede leven als B&B maar je kunt er ook ruimtes gebruiken ook voor vergaderingen. Een moderne jachthaven met een knipoog naar Naarden Vesting, een klassiek middeleeuwse stad, een mooie koppeling en een unieke ervaring voor onze gasten.

Waar ben je het meest trots op?

Het meest trots ben ik op het nieuwe havenplein! Het restaurant met een mooi terras aan het water en het zwembad waar je veilig kunt zwemmen in het oppervlaktewater. Het is echt een hotspot in ‘t Gooi aan het worden.

Waarom zou ik met mijn sloep bij jullie willen liggen?

Voor sloepvaarders is het heerlijk hier met het restaurant en het unieke boothuis waar je je sloep overdekt af kunt meren. We hebben alle faciliteiten zoals winterstalling (overdekt in het water en overdekt op de wal) en daarnaast ook een verwarmde loods. We hebben een scheepswinkel, jachtservice, tankstation en de horeca is goed voor elkaar. Het ontbreekt nergens aan.