ALTERNATIEF

We hadden als alternatief voor de sloepenarmada een eigen plan. Dat bleek nuttig. We zijn donderdagmorgen, samen met twee vrienden, vanuit Jachthaven Kortenhoef vertrokken met de Oud Huijzer 575 L. Het was voor ons de eerste ‘lange’ reis. We varen dit seizoen voor het eerst en zijn nog beginners.

SPANNEND

Via Sluis ‘t Hemeltje en de Vecht naar Weesp en het eerste spannende punt: het Amsterdamrijnkanaal. Gelukkig was een vrachtschip al even gepasseerd en het volgende nog ver weg. Toch bleek het water behoorlijk onrustig.

‘We kwamen bijna dwars
op de vaarrichting…’

OGEN TE KORT

Daarna ontspannen verder via Gaasp, de Weespertrekvaart en de Amstel. Het was vanaf de Amstel behoorlijk druk maar van Pieremachochels hadden we geen last. Via de grachten en Oosterdok naar het IJ. Wat een prachtig ‘gekkenhuis’. File op het water met gelukkig een verplichte vaarrichting. De eerste ronde langs de Tall Ships gemaakt. Ogen te kort. Ook om het varende volk om ons heen in de gaten te houden.

STERKE DWARSSTROOM

We hebben de kracht van het schroefwater van één van de veerponten leren kennen. De hierdoor veroorzaakte dwarsstroom was voor ons kleine sloepje zo sterk dat we bijna dwars op de vaarrichting kwamen. Even spannend dus. En beter opletten bij de volgende.

VOORDRINGEN

Na de ronde langs de Tall Ships voeren we naar de ‘pop-up’ haven van Nauticadam in Noord. Dat was nog een stuk varen maar ook heel mooi. Op vrijdag hadden we andere verplichtingen maar zaterdag waren we er weer. We hebben toen eerst een rondje grachten gedaan. Dat was ook weer heel mooi en enorm druk. Bij die drukte zie je dan wel wat op de weg ook voorkomt, mensen die vinden dat ze overal eerst door mogen, ook ten koste van anderen.

GROENE DRAECK

Daarna weer de IJhaven op, met dezelfde gezellige gekke drukte als eerder. Met het geheel mee gevaren, en zoals we later ontdekten, kennelijk vlak bij de Groene Draeck, gezien de aantallen politieboten daar omheen. Na het geheel nog een keer gezien te hebben, weer terug naar Nauticadam om de dag af te sluiten. Was goed verzorgd daar, vriendelijk personeel, mooie plaats en parkeren aan de haven.

‘Ongemerkt voeren we met
de Groene Draeck mee’

VROEG OP

De zondag was voor de terugreis. Gezien de weersverwachting, veel wind, iets vroeger dan gepland vertrokken en daardoor was het vrij rustig nog. Via de Amstel weer richting Weesp. Bij Driemond het Amsterdamrijnkanaal overgestoken. Nu geen beroepsvaart maar snelle boten met grote boeggolven. Op een geschikt moment overgestoken en via de Vecht weer naar Kortenhoef gevaren.

Het was een indrukwekkende belevenis, zowel de SAIL – voor het eerst vanaf het water – en onze tot nu toe langste tocht in het sloepje. Maar zeker voor herhaling vatbaar!