ELKE VAKANTIE OP HET WATER

Als sinds mijn prille jeugd was ik als kind geïnjecteerd met het zogenaamde ‘bootvirus’ en geloof me, daar genees je nooit meer van! Mijn ouders hebben diverse boten gehad en eigenlijk is de hele familie van mijn vaders kant wel besmet met dit ook als ‘vaarvirus’ bekende fenomeen. Onze vakanties, als kind zijnde, bestonden vaak uit twee weken genieten op en langs het water met een zeil- of motorboot. Ook in mijn latere leven, toen ik werkzaam was als buitendienst medewerker en ik in de prille lente voor mijn werk naar afspraken onderweg was op een zonnige lentedag, gebeurde het regelmatig dat ik langs water reed dan voelde ik de drang naar op dat water willen zijn.

KNOOP DOORHAKKEN

Natuurlijk bleef de drang naar varen latent aanwezig en heb ik af en toe een sloep gehuurd in Nederland en ben ik ook regelmatig wezen zeilen in de Cariben, Turkije, Kroatië, of gewoon op het IJsselmeer met vrienden. Door werk en vakanties in andere (vaak zonnige) oorden, waren mijn plannen voor een eigen boot wat op de lange baan geschoven. Na ontvangst van een paar vrijkaarten voor een bezoek aan de Hiswa te water in Amsterdam afgelopen jaar, ben ik samen met mijn vrouw weer eens gaan kijken naar al die fraaie boten die daar gepoetst en voorzien de meest aantrekkelijke opties lagen te pronken in een heerlijk zomerzonnetje, want het was prachtig weer op de Hiswa! Dat ik ooit een boot zou gaan kopen, was eigenlijk al voorbestemd, maar je moet gewoon een keer die knoop doorhakken. Eigenlijk komen dergelijke investeringen nooit goed uit, omdat een mens nu eenmaal altijd beschikt over een soort lijst van eisen en wensen die nog ‘eerst’ vervuld dienen te worden.

‘ Ga een keer tijdens de bouw van je sloep kijken bij de productie’

TWEEDEHANDS?

Ik heb lange tijd overwogen om een tweedehands sloep te kopen, maar als je dat doet, dan zal je heel specifiek je wensen en eisenpakket moeten meenemen naar elke sloep die je gaat bekijken. Als je namelijk concessies doet aan je wensen en eisen, dan moet je als handige doe-het-zelver dergelijke niet aanwezige wensen later gaan aankopen, maken, monteren e.d., want je hebt niet voor niets je verlanglijst gemaakt, toch? Ben je niet zo’n handige Harrie, dan zou ik even kijken of de dingen ontbreken – maar die je graag op je sloep wilt hebben – budgettair realiseerbaar zijn. Aangezien ik vanwege mijn werk niet zoveel tijd ter beschikking heb en eigenlijk alleen zorgeloos wil genieten, heb ik besloten om een nieuwe sloep aan te schaffen.

WENSEN

Na ons bezoek aan de Hiswa hebben we uitgebreid gesproken over de aankoop, gekeken of dit financieel haalbaar was en vervolgens zijn we in oktober bij Jachthaven Poelgeest met de heer Juffermans (die ons ook al uitstekend had geïnformeerd op de Hiswa) in gesprek gegaan over de wensen die wij hadden ten aanzien van de definitieve uitrusting van de boot. Besef dat alle opties die je wilt installeren geld kosten. Na enkele proefvaarten hebben we gekozen voor een krachtige motor, waardoor we (uiteraard indien noodzakelijk) ook net even iets sneller kunnen varen (± 20km/u). Hierdoor worden afstanden die we bijvoorbeeld over het Noordzeekanaal van Haarlem naar Amsterdam varen, relatief wat korter.

KEUZES

Sloepen worden niet door robots maar handmatig gebouwd en gewenste opties hebben over het algemeen een stevig prijskaartje. Overweeg dan ook of de opties functies invullen die je echt nodig acht. Zo heb ik bijvoorbeeld de aanschaf van een boegschroef overwogen en uiteindelijk daarvoor gekozen. Natuurlijk ben ik zelf prima in staat om zonder boegschroef de boot onder alle omstandigheden te manoeuvreren, maar mijn vrouw en/of kinderen willen ook zelf kunnen varen en een boegschroef vergemakkelijkt dan het afmeren, keren, uitwijken en in de wind stilliggen voor bijvoorbeeld een sluis of brug. Voor opties zoals koelkast, fonteintje, toilet e.d. kun je kiezen, maar zijn afhankelijk van waar, hoe en met wie je gaat varen. Stel dat je tripjes wilt gaan maken, dan kun je in het Sloepenboekje en met de Sloepenkaarten natuurlijk via tal van B&B mogelijkheden een trip plannen, maar wellicht wil je ook eens op je sloep overnachten.

GA KIJKEN!

Als je uiteindelijk je keuzes hebt gemaakt, ga dan zeker een keer tijdens de bouw van je schip eens kijken bij de productie van je boot en kies dan bijvoorbeeld voor een moment vlak voor de binnenmal en de buitenmal worden samengevoegd. Wij willen bijvoorbeeld vóór we gaan varen een beveiliging (track&trace) gaan installeren. Waar kunnen dan kabels lopen? Op welke plek is dan de plaatsing het beste? Als je weet hoe je schip is gebouwd, dan kun je daar later (foto’s) alleen maar profijt van hebben en zie je ook hoe en waar techniek is ingebouwd. Bij mijn Maril 6NXT was al rekening gehouden met mogelijke toevoegingen.

EN NU GENIETEN!

Wij kunnen alleen maar zeggen dat we door Jachthaven van Poelgeest in Oegstgeest enorm goed zijn geïnformeerd, geholpen en begeleid en dat mijn boot gaat voldoen aan alle wensen en eisen van ons destijds denkbeeldige profiel.

In het voorjaar is de boot vanuit de stalling het water in gegaan en gaan we net zoals alle sloepvaarders, genieten van de tijd die we hierop kunnen doorbrengen.