In de serie Stuurboord_Bakboord praten we met professionals met een warm hart voor de watersport. Deze keer met Jeroen Bon, sluiswachter Proostdijersluis in Vinkeveen.

De Proostdijersluis is zo rond 1874 in gebruik genomen. De eerste sluiswachter was waarschijnlijk Klaas Bon, een van de voorvaderen van de familie Bon die nog steeds op dezelfde plek woont. In 1901 nam zoon Hannes Bon de sluis over. Hij bediende de sluis vanuit de dienstwoning. Het aantal schepen dat in de Proostdijersluis geschut wordt, is de laatste jaren enorm afgenomen. In 1974 werden er maar liefst negenduizend boten geschut. Nu zijn dat er nog maar vijfduizend per jaar. Voorheen gingen de grote baggerschuiten met veen naar het Westland. Die tijd is over. Nu is het bijna alleen nog maar recreatievaart wat door de sluis gaat.

Hoe ben je in dit vak terechtgekomen?

‘De sluis ligt naast onze haven en nadat de vorige sluiswachter, in januari 2016 van zijn pensioen kon gaan genieten, zagen wij er een kans in om in de voor ons niet zo heel drukke zomermaanden een beetje bezig te blijven.’ Bovendien zijn de heren Bon op het sluishuis geboren en hebben zij daar gewoond tot halverwege de jaren ’60. Dus bij hen is ‘de sluis draaien’ met de paplepel ingegoten en was dat daarom een beetje ‘thuiskomen’.

Wat vind je het allerleukste aan dit vak?

‘Lekker buiten bezig zijn met bootjes (de ene nog mooier dan de andere) en met mensen die genieten van het mooie weer. Er zijn slechtere baantjes!’

Wat is mooi aan dit vaargebied?

De openbare zandeilanden zijn heerlijk om op te vertoeven. Er zijn leuke rondjes te varen door Vinkeveen, Baambrugge, Abcoude, Ouderkerk a/d Amstel, Waver, Mijdrecht, Nes a/d Amstel. Mooie huizen bewonderen aan de Baambrugse Zuwe in Vinkeveen. Het prachtig heldere water om in te zwemmen en duiken. Uitstekende horecagelegenheden om het water heen en met de boot te bereiken.

Wat zijn de grappigste blunders?

‘De wijsneusjes, die het allemaal zo goed weten op de boten, die even niet opletten en de boot vastmaken als er met schutten wordt begonnen. Prompt blijft de boot dan hangen aan de kade, terwijl het water al lang is gezakt onder de boot.’

Drie belangrijke regels!

  • Luister naar de sluiswachter, hij/zij probeert je niet de les te lezen maar te helpen;
  • Wees geduldig bij de sluis en geniet met de andere mensen van het vernuft van de sluis;
  • Nooit de boot vastleggen.

Kun je ons een leuke anekdote vertellen?

‘Altijd leuk om weer eens een boot te zien hangen, mensen in paniek de lijn te zien kappen en dan de gevolgen daarvan, bijvoorbeeld dat er best wel eens een nat pak wordt gehaald.
En over het algemeen de saamhorigheid tussen alle varende mensen en de leuke gesprekken die men in de sluis heeft, onder andere over de ervaringen die men opdoet.’