LINKS, RECHTS OF ANKEREN?

Wat is er nu zo leuk aan varen? Het is de vrijheid en de ontspanning, geen plannen maken en zien waar je uitkomt, gaan we links, rechts of gooien we een ankertje uit?

SALADE, BORREL OF RESTAURANTJE?

Bereiden we op de plas een heerlijke salade en eten we op de boot of kiezen we een plekje aan de gracht en pakken we dat knusse restaurantje in de stad?

ALLEEN, OF MET VRIENDEN?

Vaar je rustig alleen of knopen we een aantal boten aan elkaar en borrelen we gezellig met een groep watervrienden? Gaan we even een rondje op de plas of gaan we een weekend weg?

‘De landvasten liggen al om de bolder voordat je het weet’

ALLES IS ANDERS VANAF HET WATER!

Nieuwe gebieden ontdekken. Misschien ben je er ooit al wel geweest maar nog niet eerder met de boot. Hoe anders is de omgeving vanaf het water! Achter elke bocht en rietkraag kan iets te ontdekken zijn. Afwisselende indrukken.

ALS HET MAAR DRIJFT…

Bijzonder om via de Amstel de drukke binnenstad van Amsterdam binnen te varen. Drukte overal, iedereen op een mooie dag op het water. Maakt niet uit waar je mee vaart, als het maar drijft. Via het Oosterdok het IJ op. Direct tussen de drukke beroepsscheepsvaart en de cruiseboten. Indrukwekkend en oppassen geblazen.

‘In A’dam onder de tram door
en even later langs de
molens varen in de Zaanstreek’

LANDVASTEN VAST

Dan de sluis door naar Noord Holland. Kleine gehuchtjes waar de bruggen handmatig geopend moeten worden of waar je soms zelf de brugwachter dient uit te hangen. Overnachten in de jachthaven van De Rijp. Welkom ben je als passant, de landvasten liggen al om de bolder voordat je het weet. Enthousiaste vrijwilligers die honderd uit vertellen over het prachtige pittoreske plaatsje. Je wordt de volgende morgen bij vertrek zelfs uitgezwaaid!

‘Soms dien je zelf
de brugwachter uit
te hangen…’

HOLLANDS ERFGOED

Terug over de Zaan, Hollands erfgoed langs het water, de voedingsindustrie is hier geboren. Even gas geven op het Noordzeekanaal om vervolgens koers te zetten naar Haarlem. De historische sluis bij Spaarndam staat vol met toeschouwers. Ze wachten vast op wat paniek en spektakel in de sluis-kom… Aanleggen aan het Spaarne. Heerlijk wit wijntje en bitterballetje bij de Waag waar immers altijd zon is op het terras. In de avond lekker happen in een van de vele restaurants in de stad. Slapen op het Spaarne, wakker worden van de mensen die vroeg in de ochtend naar huis gaan vanuit het nachtleven.

‘Heerlijk wit wijntje en bitterbal
bij de Waag waar immers
altijd zon is op het terras’

Heerlijk ontbijten op de sloep en daarna nog even de vouwfietsen uitvouwen voor een mooi fietstochtje langs het Spaarne richting Heemstede. Daarna weer langzaam terug naar de thuishaven. Opletten op het Zuider Buitenspaarne tussen de roeiers.

NU AL VERLANGEND NAAR…

Terug op de Kaag, einde van een heerlijk weekend. Maar de volgende vaart zal vast niet lang op zich laten wachten.