In de serie Stuurboord_Bakboord praten we met professionals met een warm hart voor de watersport. Deze keer vragen we Peter Scholte, brugwachter van de Lemmerbrug in Sneek, het hemd van het lijf.

Hoe ben je in dit vak terechtgekomen?

Ik kreeg een paar jaar geleden een tip dat er op korte termijn een brugwachter gezocht werd. Daarop heb ik gelijk gebeld en ben gelukkig aangenomen.

Wat vind je het allerleukste aan dit vak?

Ik mag graag veel drukte om me heen hebben en daarnaast is het altijd weer een uitdaging om alles ‘gladjes’ te laten verlopen.

Wat is zo mooi aan dit vaargebied?

Je kunt hier in de omgeving van Sneek alle kanten op. Wil je van de natuur genieten dan kun je kiezen voor een route binnendoor. Wil je ruimte om je heen en vergezichten dan kun je naar het Sneekermeer varen. Je kunt leuke dorpjes aandoen en aanleggen bij restaurantjes waar je lekker kunt eten. Kortom te veel om op te noemen.

Wat zijn de grappigste blunders?

Dat is toch wel dat iemand drie pogingen heeft gedaan om door de brug te varen. Dit lukte hem maar niet. Toen ging hij maar achteruit varen en dat lukte hem wel (bijna onmogelijk maar dit ging prima).

Drie belangrijke regels!

  • Lichten van de brug opvolgen;
  • Vaar nooit door rood;
  • Kijk naar de brugwachter en volg zijn aanwijzingen op. Ook al komt dit niet altijd uit. Hij weet heel goed waarom hij dat doet.

Heb je een mooie anekdote?

‘Komt een skûtsje aanvaren met vader op het voordek en zijn dochter van hooguit een jaar of twaalf aan het roer. Gaat zonder problemen door de brug waarbij ze aan beide zijden hooguit 30 cm over had. Mooi strak gevaren en zonder problemen. Daarachter kwam een huursloepje van vijf meter en die kregen ze maar niet door de brug. Wat een enorm verschil; de ene vaart met een schip van 18 meter probleemloos en de ander zit te klooien.’

‘In de buurt van Sneek
kun je alle kanten op