Henny vaart elk jaar met de Vereniging Cruiservaarders (een vereniging voor eigenaren van het type Intercruiser van Interboat) een tocht ergens in Nederland en houdt dan een dagboekje bij. We varen met haar mee van Breukelen naar Heusden en terug. Lees en beleef het mee door middel van haar logboek.

ZEIKNAT…

Het regent pijpenstelen. Ik vaar vanuit mijn jachthaven de Meent naar Breukelen aan de Vecht. De laatste spullen breng ik aan boord. Het is lang geleden dat ik zoveel water binnen kreeg, alles is zeiknat, echt zo’n druilerige regen. Vanavond de kussens mee naar huis nemen om te drogen anders slapen we morgen in een vochtig bed. Vrienden Wim en Berry komen ook net aanvaren, ik spreek af vanavond nog even wat te drinken en bij te praten!

‘Alles is zeiknat,
echt zo’n
druilerige regen’

DONDERDAG | BREUKELEN

Twee jassen, drie truien en een pet!
Mijn maatje aan boord, Joke, is inmiddels ook gearriveerd. Alle kussens weer droog aan boord en we varen samen met Wim en Berry op weg naar Maarssen. We varen precies op tijd het kanaal op waar de rest aankomt en varen vervolgens in colonne naar Tiel. Onderweg is het zeer koud, echt afzien, ik heb twee jassen en drie truien aan en een pet op!

Goed schrikken
In de sluis valt bij het schutten iemand van de ‘Dirk’ in het water. Dat is goed schrikken, gelukkig loopt het goed af. Dan eindelijk rond vijf uur is iedereen op de plek van bestemming. We ruimen in de jachthaven onze spullen op en gaan naar een boot die lekker warm is, de ‘Smulkees’. Het is super gezellig.

VRIJDAG | TIEL

Aan elkaar en overdwars
We vertrekken richting Heusden, het is mooi weer en een gezellige tocht. We varen van de Waal naar het kanaal van
St. Andries. In Heusden staat het ontvangst comité staat al op ons te wachten. Om vier uur zijn alle twintig boten binnen en hebben een plaats aangewezen gekregen door de havenmeester. Wij liggen met tien boten aan elkaar overdwars, heel apart, een prachtig gezicht. Om half zes een steiger borrel met haring en korenwijn, broodjes kroket en warm vlees.

De weergoden zijn ons nu goed gezind, we kunnen nog heerlijk even buiten zitten en op tijd naar bed!

ZONDAG | HEUSDEN

En toen waren er nog 18…
Ontbijt bij Bakkerij Deeg heel bijzonder met veertig man in een bakkerij eten. Met als komische noot op de toiletdeuren bij de dames een korset en bij de heren een lange onderbroek en hemd uit de jaren dertig!

Daarna om twaalf uur een palaver en afsluiting van het Maritiem weekend. We zeggen een paar vrienden gedag en bedanken ze voor het geweldige weekend. We zijn nu nog met achttien boten, gezellig!

‘Wij liggen met tien boten aan elkaar overdwars, een prachtig gezicht’

ZONDAG | HEUSDEN – HANK

Pech onderweg
Via de marifoon krijgen we te horen dat de ‘Woesterik’ problemen heeft met de motor en wordt gesleept door de ‘11 Primo’. Ze komen zonder problemen in de haven. Na de lunch varen we met vier boten naar Geertruidenberg, bewonderen het stadje en drinken er een borreltje. We dineren in het clubgebouw van de vereniging. We boffen want het Shantykoor verzorgt nog een klein optreden voor ons.

DINSDAG | HANK – LAMGAT

Enorme vuurzee
De avond wordt opgeschrikt door een enorme brand bij de Shell in Moerdijk. Wij liggen er niet zover vandaan en zien een enorme vuurzee aan de hemel! Een indrukwekkend gezicht, gelukkig horen we later op de radio dat er geen doden of gewonden zijn. Als we naar bed gaan lig ik nog een tijd wakker van de schrik.

‘Als ik mijn haven binnen vaar kijk ik terug op een mooie tocht’

ZATERDAG | VIANEN – BREUKELEN

Alleen maar leuke lieve mensen!
Bij Utrecht aangekomen moeten we wachten, ze zijn met een brug bezig en er wordt maar aan een kant gevaren. Daarna richting Breukelen en we besluiten om via Nieuwersluis naar Loosdrecht te varen. Ik zet mijn maatje daar van boord en na een heerlijke kop koffie ga ik alleen verder richting de Mijndense Sluis. Als ik mijn haven binnen vaar kijk ik terug op een mooie interessante gezellige tocht, met alleen maar leuke lieve mensen!